Website van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN)

Buddho Samatha Meditatie

Theravada Driebergen, …

Buddho meditatie is een traditioneel boeddhistisch samatha (concentratie) meditatiesysteem.

Het is een vorm van Buddhanussati meditatie, dat wil zeggen het richten van de mind op de kwaliteiten van de Boeddha, waarbij het meditatieobject het geluid van de mantra Buddho is.

Aan het hoofd van de methode staat Ahba, een Birmese meditatie meester en abt van een vooraanstaand Pali klooster in Noord-Thailand.

In Nederland heeft Herman Schreuder op basis van zijn jarenlange en diepgaande ervaring van Aba de zegen gekregen het systeem te onderwijzen.

Door middel van Buddho meditatie ontwikkel je een schoon en helder bewustzijn. Als je bewustzijn schoon en helder is dan komt concentratie vanzelf.

Als concentratie eenmaal diep en stevig is ontstaat er ruimte voor het ontstaan van wijsheid.

Ahba geeft als voorbeeld een raam waardoor je naar buiten kijkt. Als het raam vies is zie je niet wat er zich buiten afspeelt. Als je het raam een beetje schoonmaakt kun je er een beetje doorheen kijken. Als je het raam volledig schoon en helder hebt gemaakt kun je er precies en zonder vervorming doorheen kijken, je ziet de dingen dan zoals ze werkelijk zijn.

Wijsheid komt als het ware in de kielzog van de meditatie mee, net als andere mentale kwaliteiten zoals bijvoorbeeld mindfulness, liefde-vriendelijkheid, geduld, energie en doorzettingsvermogen.

Ahba benadrukt in zijn onderwijs dan ook dat het systeem een geduldige en graduele ontwikkeling van moraliteit, concentratie en wijsheid is, en daarmee de gehele weg naar bevrijding zoals onderwezen door de Boeddha.

De basis van deze meditatie ligt in het er zelf mee aan de slag gaan, er elke dag mee bezig zijn.

In Nederland bestaat de mogelijkheid deze meditatie naast de individuele beoefening in groepsverband te doen en worden er elk jaar twee retraites georganiseerd. Daarnaast gaan enkele Nederlandse discipelen regelmatig voor langere retraites naar Ahba in Thailand.

Naast het mediteren bestuderen degenen die dit leuk en inspirerend vinden de Theravada-boeddhistische filosofie, waaronder de Abhidhamma, de leer over de ware natuur van de dingen.

Neem contact op voor meer informatie over de meditatie of voor het maken van een afspraak met Herman. Misschien is de stap naar meditatie nu nog te groot voor je. Overweeg dan eens om langs te komen voor een gesprek over zingeving. Wat zijn voor jou de belangrijke dingen in het leven en waar staat spanning op de boog?

Lees meer op onze Website:

Buddho.nl

Schrijf je in op onze Blog

Buddho.nl/blog

Like ons op Facebook:

Facebook/buddhomeditatie

Volg ons op Twitter:

Twitter/buddhomeditatie