Website van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN)

Diamantweg-boeddhisme

Vajrayana Amsterdam, …

Diamantweg-boeddhisme

Het Diamantweg-boeddhisme van de Karma Kagyu linie behoort tot één van de vier belangrijkste scholen van het Tibetaans boeddhisme, en staat onder spirituele leiding van de 17de Karmapa, Trinley Thaye Dorje. De Karma Kagyu linie typeert zich door een directe mondelinge overdracht van leraar op leerling, waarin vooral de focus ligt op meditatie. Door interactie met een gekwalificeerde leraar kan dit leiden tot een snelle volledige en directe ervaring van de essentie van de geest. In het Diamantweg-boeddhisme wordt de geest ervaren als grenzeloze ruimte; open, onbevreesd en vreugdevol.

De meditatiemethoden die worden gebruikt binnen het Diamantweg-boeddhisme zijn allemaal authentiek maar ze worden aangeboden op een moderne, westerse wijze. Teksten zijn vertaald in het Nederlands waardoor het eenvoudiger is toegang te krijgen tot de waardevolle instructies over het werken met de geest, zonder onnodige culturele bagage.

Wereldwijd zijn er meer dan 750 Diamantweg-boeddhistische centra, opgericht door de Deen lama Ole Nydahl. In 1972 is lama Ole samen met zijn vrouw Hannah op verzoek van de 16de Karmapa, Rangjung Rigpe Dorje, Boeddhistisch onderricht gaan geven in het westen.

In Nederland werd de basis voor het eerste Diamantweg-boeddhistisch centrum gelegd in 1979. Inmiddels zijn er 11 meditatiegroepen en -centra in Nederland actief. Naast wekelijkse meditatie-avonden worden er regelmatig lezingen en retraite weekenden georganiseerd.

Iedereen is van harte welkom een keer kennis te komen maken.