Website van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN)

Leven in Aandacht

Zen Nederland en Vlaanderen, …

vr 29 sep Tricht
Vriendenhuis Nooitgedacht

Avalokiteshvara, vele vormen van liefde - Retraiteweekend met Marjolijn van Leeuwen

Avalokiteshvara, de Boddhisatva van Compassie, helpt ons om ons lijden te transformeren. Ze kan verschijnen als een vader of een moeder, maar ook als een fiere strijder, een politicus, een muzikant, of als een bendelid. Ze heeft vele armen die ieder op een andere manier liefde aanbieden. In dit weekend onderzoeken we hoe Avalokiteshvara in onszelf aanwezig is. Wat zijn onze vaardigheden om te luisteren en te begrijpen? Hoe kunnen we die vaardigheden verder ontwikkelen?

Dit weekend is een retraiteweekend in de Plum Village traditie met de gebruikelijke meditatie-oefeningen, zoals zit- en loopmeditatie, eten in stilte, delen, Edele Stilte (stilteperiode vanaf eind van de avond, de nacht en ochtend t/m ontbijt).

Voor wie: iedereen is welkom. Enige ervaring met meditatie  of mindfulness is prettig.

Begeleiders: Marjolijn van Leeuwen, dharmaleraar en Maria Ruiters, lid van de Orde van Interzijn

Data en tijden: Je bent welkom vanaf vrijdag 29 september,om 19.00 uur. Het programma begint om 20.00 uur. We eindigen op zondag 1 oktober om 17.00 uur.

Meer
za 30 sep Naarden
Internationaal Theosofisch Centrum

Het kind in de opvoeder - twee themadagen met Tineke Spruytenburg

Omgaan met kinderen roept allerhande meer en minder automatische reacties op. Dat geldt voor iedereen die met kinderen werkt en voor ouders. Je kopieert regels en omgangsvormen uit je eigen opvoeding, zonder je daarvan bewust te zijn. Als het kind of een andere volwassene je vraagt om een motivatie, dringt soms pas tot je door dat je zonder nadenken hebt gehandeld. Je emoties worden geraakt, bijvoorbeeld als een kind niet naar je luistert, je negeert of zich niet aan jouw regels houdt. (Klein-)kinderen kunnen je met hun gedrag een spiegel voorhouden waar je niet graag  in kijkt. Ergernis, boosheid, verdriet, angst en andere gevoelens worden in de opvoedingsrelatie gemakkelijk getriggerd.

De twee dagen sluiten inhoudelijk op elkaar aan, maar kunnen ook afzonderlijk gevolgd worden.

Tijdens de beide dagen wordt een lezing gehouden en zijn er diverse mindfulness oefeningen. Deze zijn gebaseerd op  de traditie van zenmeester Thich Nhat Hanh.  Voor meer info zie www.aandacht.net.

Op zaterdag 9 september onderzoeken we de invloed van het kind ín ons en de relatie met onze ouders, op de opvoedingsrelatie met (onze) kinderen.  We ontdekken hoe we ons lijden doorgeven en wat we kunnen doen om dat te voorkomen.

Op zaterdag 30 september gaan we dieper in op het helen van ons innerlijk kind en de effecten daarvan op onze ouders en onze kinderen.

Tijden: De dagen beginnen om 10 uur en eindigen om 16 uur. Je bent welkom vanaf 9.30 uur.

Programma: Op beide dagen wordt een lezing gegeven, zijn er begeleide zitmeditaties en worden oefeningen aangereikt.  De (vegetarische) lunch eten we in aandacht (eetmeditatie) en ’s middags zal er dharmadelen zijn.

Voor wie? Iedereen is van harte welkom. Je hoeft geen ervaring te hebben met meditatie.

Begeleiding: de dagen worden begeleid door Tineke Spruytenburg, aspirant dharmaleraar in de traditie van Thich Nhat Hanh. Zij heeft veel ervaring in het verzorgen van kinderprogramma’s en het begeleiden van (groot)ouders. Daarnaast Maria Ruiters die eveneens betrokken is bij het verzorgen van familiedagen en – retraites voor ouders en kinderen.

Meer
vr 20 okt Tricht
Vriendenhuis Nooitgedacht

Eenvoudig leven, vreugdevol leven met Tineke Spruytenburg

 Als wij onze harten en zintuigen openen en het hier bij het nu brengen, dan ontdekken we een overvloed aan bronnen van werkelijk geluk. Als we onze harten en zintuigen openen voor de Aarde en al haar kinderen en verschijningsvormen, willen we zo min mogelijk leed veroorzaken en ons geluk delen. In het collectieve bewustzijn van onze Nederlandse samenleving, van de westerse samenleving en zelfs van de globale samenleving waar wij deel van zijn, is er een sterke stroom die het verlangen en zoeken naar (steeds meer) roem, materieel bezit en genoegen, en uiterlijk 'perfectie' voedt. De Dharma (leer van de Boeddha) en onze mindfulness beoefening leren ons een andere manier van leven.

Programma: Tijdens deze weekendretraite zullen we onderzoeken hoe wij eenvoudig leven willen en kunnen verwezenlijken. We beoefenen samen verschillende soorten meditatie in de traditie van Thich Nhat Hanh om onze verbinding met ons ware geluk en ons besef van interzijn te versterken. Er is ruimte om ervaring, inspiratie, vragen en uitdagingen met elkaar te delen op onze weg van eenvoudig(er) leven --- praktische aspecten, groot of klein; emotionele aspecten zoals omgaan met de respons van dierbaren en mensen in de omgeving; en spirituele aspecten zoals gehechtheid, loslaten, vertrouwen en “niet-zelf”.

Voor wie?​ Iedereen is van harte welkom. Je hoeft geen ervaring te hebben met meditatie.

Begeleiding​ door Tineke Spruytenburg en Maria Moonlion. Beiden zijn lid van de internationale Orde van Interzijn van Thich Nhat Hanh en Tineke is aspirant dharmaleraar

Meer

Leven in Aandacht

Mindfulness in de traditie van Thich Nhat Hanh

Stichting Leven in Aandacht  (1995) heeft als doel het gedachtegoed van Thich Nhat Hanh te verspreiden. Ook geeft ze ondersteuning aan beoefenaars in Nederland en Vlaanderen en nodigt ze leraren uit voor retraites en Dagen van Aandacht.

Bekendheid geven

Via de website, de digitale nieuwsbrief en het tijdschrift 'De Klankschaal', geeft de stichting bekendheid aan studie en beoefening van het boeddhisme, in de traditie van Thich Nhat Hanh, en aan alle activiteiten die vanuit deze traditie georganiseerd worden in Nederland en Vlaanderen. De stichting ondersteunt de meditatiegroepen in het Nederlands taalgebied, organiseert retraites en Dagen van Aandacht en nodigt leraren uit. Ook zijn er vele boeken, CD’s en DVD’s uitgebracht. Daarnaast zamelt zij geld in voor ontwikkelingsprojecten in Vietnam.

Sangha's ondersteunen

De gemeenschap van Leven in Aandacht bestaat uit ca. 70 sangha's (meditatiegroepen) in Nederland en Vlaanderen, waarbij je je kunt aansluiten. Zij organiseren wekelijkse of maandelijkse meditatiebijeenkomsten en soms ook andere activiteiten. De jongeren hebben eigen jongerensangha’s gevormd met ondersteuning van de jongerenbeweging Wake Up. Een aantal meditatiecentra, verspreid over Nederland, biedt cursussen en (weekend)retraites aan die aansluiten bij de mindfulness traditie van Thich Nhat Hanh.