Website van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN)

Leven in Aandacht

Zen Nederland en Vlaanderen, …

vr 16 jun Loenen (bij Apeldoorn)
Conferentiecentrum Bosoord

De Kracht van Vertrouwen - retraiteweekend met Bettina Romhardt uit Berlijn

Zie ik het universum als een vriendelijke plek? Vertrouw ik op de fundamentele goedheid van het universum, andere mensen en mijzelf? In deze retraite met dharmaleraar Bettina Romhardt uit Berllijn, zullen wij diep kijken in ons vertrouwen en zullen we Vertrouwen leren kennen als één van de Vijf Krachten, die ons veel energie kunnen geven. Stille meditatie, geleide meditatie, loopmeditatie, dharmadelen, eetmeditatie, diepe ontspanning, lezingen en oefeningen maken allemaal onderdeel uit van onze beoefening op deze dagen.

Voertaal: de lezingen zijn in het Engels. Groepsoefeningen en -gesprekken (dharmadelen) worden simultaan vertaald in het Nederlands

Data en tijden: vrijdag 16 – zondag 18 juni. Het weekend begint op vrijdag om 18.00 uur met een broodmaaltijd, en eindigt op zondag om 16.30 uur. Je bent op vrijdag welkom vanaf 17.00 uur.

Voor wie? Voor iedereen met enige ervaring met meditatie die het thema vertrouwen wil onderzoeken en de beoefening in de traditie van Thich Nhat Hanh wil leren kennen en ervaren

Begeleiding:
Bettina Romhardt geeft de weg en de methoden van de Plum Village Dhyana School (Thich Nhat Hanh) door. Centraal daarin staat de aandachtstraining. Na een opleiding en werk als fysiotherapeut werd Bettina in 1993 leerling van de Vietnamese Zenmeester Thich Nhat Hanh en leefde 5 jaar in zijn kloostergemeenschap Plum Village in Frankrijk. Ze is lid van de Orde van Interzijn (Tiep Hien) en werd in 2004 benoemd als dharmaleraar door Thich Nhat Hanh. Zij woont met man en zoon in Berlijn. Zij geeft cursussen en retraiteweekends in ‘Quelle des Mitgefühl’, een oefencentrum in de traditie van Thich Nhat Hanh in Berlijn. Samen met haar man, Kai Romhardt begeleidt zij Sangha Zehlendorf.

Kosten: € 210 voor het weekend, inclusief koffie, thee, comfortabele hotelkamer, heerlijke vegetarische maaltijden en de vergoeding voor de leraar. Er zijn zes 1-persoonskamers, deze kosten € 25 extra.
Reductie: Voor studenten, of mensen met een vergelijkbaar laag inkomen is de prijs € 160.

Meer
ma 14 aug Waldbrol (bij Keulen)
EIAB

Geduld is een teken van liefde - Nederlandstalige retraiteweek in zenklooster EIAB (Duitsland)

Zesdaagse  retraite met de monniken en nonnen van zenmeester Thich Nhat Hanh van de kloosters Plum Village en EIAB.

Elke dag weer ervaren we onze eigen beperkingen en die van anderen in onze familie, vriendenkring, op het werk en in de samenleving. Vaak worden we ongeduldig en te kritisch in de omgang met de zwaktes en tekortkomingen die we in onszelf of in anderen zien. Als we geduld oefenen, oefenen we ons in aandacht. Met geduld kunnen we leren onszelf en elkaar echt te zien en te begrijpen zoals wij werkelijk zijn. Wanneer we een stap terugzetten kunnen we onze eigen pijn en het lijden van de ander herkennen en uit begrip en mededogen handelen. Geduld helpt ons om elkaar de ruimte te geven die we nodig hebben om onze volledige vermogens te ontdekken en te ontwikkelen. Met de hulp van de beoefening van geduld kunnen we een leven leiden zonder oordelen en vinden we ons vermogen om te vergeven terug. In deze retraite willen we de hartkwaliteit van geduld voeden, zodat we onze relaties op basis van diep inzicht en diep begrip liefdevol vorm kunnen geven.

Voertaal: de dharmalezingen door senior dharmaleraren worden in het Engels en het Nederlands gegeven met simultane vertaling.  De familiegroepen hebben Nederlands als voertaal, maar er zal ook een Engelstalige familiegroep zijn.
Het kinderprogramma is in het Nederlands. Er is ook een tienerprogramma waar zowel Nederlands als Engels wordt gesproken.

Data en tijden: maandag 14 augustus 17 uur tot zaterdag 19 augustus 14 uur

Locatie: EIAB, Schaumburgweg 3, D-51545 Waldbröl, Duitsland

Vervoer: vanuit Nederland worden door St. Leven in Aandacht bussen ingezet naar Waldbrol. Vertrekplaatsen zijn Utrecht, Arnhem en Eindhoven. De inschrijving voor de bussen start 1 mei. Lees meer

Meer

Leven in Aandacht

Mindfulness in de traditie van Thich Nhat Hanh

Stichting Leven in Aandacht  (1995) heeft als doel het gedachtegoed van Thich Nhat Hanh te verspreiden. Ook geeft ze ondersteuning aan beoefenaars in Nederland en Vlaanderen en nodigt ze leraren uit voor retraites en Dagen van Aandacht.

Bekendheid geven

Via de website, de digitale nieuwsbrief en het tijdschrift 'De Klankschaal', geeft de stichting bekendheid aan studie en beoefening van het boeddhisme, in de traditie van Thich Nhat Hanh, en aan alle activiteiten die vanuit deze traditie georganiseerd worden in Nederland en Vlaanderen. De stichting ondersteunt de meditatiegroepen in het Nederlands taalgebied, organiseert retraites en Dagen van Aandacht en nodigt leraren uit. Ook zijn er vele boeken, CD’s en DVD’s uitgebracht. Daarnaast zamelt zij geld in voor ontwikkelingsprojecten in Vietnam.

Sangha's ondersteunen

De gemeenschap van Leven in Aandacht bestaat uit ca. 70 sangha's (meditatiegroepen) in Nederland en Vlaanderen, waarbij je je kunt aansluiten. Zij organiseren wekelijkse of maandelijkse meditatiebijeenkomsten en soms ook andere activiteiten. De jongeren hebben eigen jongerensangha’s gevormd met ondersteuning van de jongerenbeweging Wake Up. Een aantal meditatiecentra, verspreid over Nederland, biedt cursussen en (weekend)retraites aan die aansluiten bij de mindfulness traditie van Thich Nhat Hanh.