Website van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN)

Leven in Aandacht

Zen Nederland en Vlaanderen, …

za 7 apr Naarden
Internationaal Theosofisch Centrum, Meentweg 9, 1411 GR Naarden

Juist spreken en liefdevolle relaties - Leergang over Het Achtvoudige Pad

Het Juiste Spreken is onderdeel van de Vierde Aandachtsoefening en ook van het Edele Achtvoudige Pad. Het is een uiterst verfijnde kunst die veel verder gaat dan 'niet liegen' en die cruciaal is voor het opbouwen van liefdevolle relaties. We zullen op deze dag  stilstaan bij de vele aspecten van het 'Juiste Spreken' en wanneer de tijd dit toelaat zullen we hier ook mee oefenen.

Voor wie? Iedereen is van harte welkom. Je hoeft geen ervaring te hebben met meditatie.

Locatie: De dagen vinden plaats in de Besant Hall van het Internationaal Theosofisch Centrum, Meentweg 9, 1411 GR Naarden. Voor meer bijzonderheden zie ‘Locatie’ bovenaan deze pagina. Een routebeschrijving en een carpoollijst worden tevoren toegestuurd.

Deelnameprijs: € 25, inclusief koffie en thee, vegetarische broodmaaltijd.
Reductieprijs voor studenten en mensen in gelijke inkomenssituaties: € 19. Na afloop kun je dana geven aan de leraar als dank voor het onderricht.

Aanmelden: De inschrijving verloopt online via deze website. Zie de knop ‘Inschrijven’ onderaan deze aankondiging (vanaf november 2017). De inschrijving is definitief na betaling. Je kunt annuleren tot 2 weken voor de aanvang van de bijeenkomst. Je ontvangt dan de inschrijfkosten retour minus 25% administratiekosten. Het maximum aantal deelnemers is 40.

Meer
vr 20 apr Loenen
Conferentiecentrum Bosoord in Loenen (bij Apeldoorn)

Een nieuwe lente, een nieuw geluid - Stilteweekend

In dit weekend onderzoeken we waar het oude losgelaten kan worden, zodat er ruimte kan komen voor het nieuwe. Zo kunnen we fris en nieuw als de lente zijn.

Welke patronen uit het verleden passen ons nog en waar kunnen we afscheid van nemen? We zullen dit weekend met elkaar mediteren, samen in aandacht eten (er wordt heerlijk vegetarisch voor ons gekookt) en samen in aandacht lopen. We kunnen genieten van lentebloemen en uitlopende bomen. Er zijn dharmalezingen, er is total relaxation en we zullen met elkaar zingen. Met name op de zaterdag zal er veel stilte zijn in de zin van niet met elkaar praten.

Data en tijden: Het programma begint vrijdag 20 april om 18.00 uur en eindigt zondag 22 april om 16.00 uur. Vrijdag ben je welkom vanaf 16 uur. We starten met een broodmaaltijd. Na afloop op zondag is er een gezamenlijk opruimen en schoonmaak.

Hilly BolBegeleiding door dharmaleraar Hilly Bol

Locatie: Conferentiecentrum Bosoord in Loenen. Een routebeschrijving en een carpoollijst worden tevoren toegestuurd. Lees meer over de accommodatie van Bosoord.

Kosten: € 228 (inclusief koffie, thee, een comfortabele hotelkamer, heerlijke vegetarische maaltijden). De vergoeding voor de leraar is inbegrepen; na afloop wordt geen dana gevraagd. Voor een 1-persoonskemer betaal je € 25 extra. Voor een linnenpakket € 5.
Reductie: Voor studenten, of mensen met een vergelijkbare inkomenssituatie, is de prijs € 171..

Meer
wo 9 mei Waldbröl, Duitsland
EIAB

Elk gezin is een sangha - retraiteweekend voor (groot)ouders en kinderen

Retraite voor Nederlandstalige gezinnen met kinderen van 0 -12 jaar

In deze familieretraite leren we om het dagelijks leven met ons gezin te leven als een sangha. Gezinnen krijgen de mogelijkheid om hun verbondenheid te versterken en gezinsleden krijgen gelegenheid begrip voor zichzelf en voor elkaar te verdiepen. Daarnaast worden er wegen getoond om de beoefening in het dagelijks leven van uw gezin te integreren. De meeste activiteiten vinden daarom met het gezin plaats; er zullen echter ook aparte oefentijden voor volwassenen en kinderen zijn.

Dit jaar zullen enkele Nederlands sprekende zusters en broeders aan de retraite deelnemen om de gezinnen te ondersteunen en hun energie en inzicht te delen.
Er kunnen 12 tot 14 families aan deze retraite deelnemen.

Taal van de retraite: Nederlands

Begeleiding: door de Nederlandse (aspirant)dharmaleraar Tineke Spruytenburg in samenwerking met Nederlandse monniken en nonnen uit Plum Village

Meer

Leven in Aandacht

Mindfulness in de traditie van Thich Nhat Hanh

Stichting Leven in Aandacht  (1995) heeft als doel het gedachtegoed van Thich Nhat Hanh te verspreiden. Ook geeft ze ondersteuning aan beoefenaars in Nederland en Vlaanderen en nodigt ze leraren uit voor retraites en Dagen van Aandacht.

Bekendheid geven

Via de website, de digitale nieuwsbrief en het tijdschrift 'De Klankschaal', geeft de stichting bekendheid aan studie en beoefening van het boeddhisme, in de traditie van Thich Nhat Hanh, en aan alle activiteiten die vanuit deze traditie georganiseerd worden in Nederland en Vlaanderen. De stichting ondersteunt de meditatiegroepen in het Nederlands taalgebied, organiseert retraites en Dagen van Aandacht en nodigt leraren uit. Ook zijn er vele boeken, CD’s en DVD’s uitgebracht. Daarnaast zamelt zij geld in voor ontwikkelingsprojecten in Vietnam.

Sangha's ondersteunen

De gemeenschap van Leven in Aandacht bestaat uit ca. 70 sangha's (meditatiegroepen) in Nederland en Vlaanderen, waarbij je je kunt aansluiten. Zij organiseren wekelijkse of maandelijkse meditatiebijeenkomsten en soms ook andere activiteiten. De jongeren hebben eigen jongerensangha’s gevormd met ondersteuning van de jongerenbeweging Wake Up. Een aantal meditatiecentra, verspreid over Nederland, biedt cursussen en (weekend)retraites aan die aansluiten bij de mindfulness traditie van Thich Nhat Hanh.