Website van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN)

Retraitecentrum Metta Vihara

Westers Hengstdijk

vr 9 mrt Hengstdijk, Zeeuws Vlaanderen
Retraitecentrum Metta Vihara

Introductieweekend

Met mindfulness je positieve emoties ruim baan geven. Ontsnap aan een situatie waarin je geleefd wordt door je gewoonten en je omgeving. Deze retraite is geschikt voor iedereen die wil leren mediteren. Je leert op deze retraite twee meditatievormen gericht op gewaarzijn en op vriendelijkheid. Ideaal voor iedereen die in het dagelijkse leven veel drukte ervaart. De retraite is van 9 tot 13 maart. Je bent op vrijdag de 9de welkom vanaf 17.00 uur. Om 18.30 is er een maaltijdsoep en het programma begint om 20.00 uur. We eindigen op zondag rond 15.00 uur. Voor aanmelden klik op de link 'meer' om naar de site van Metta Vihara te gaan.

Meer
vr 30 mrt Hengstdijk, Zeeuws Vlaanderen
Retraitecentrum Metta Vihara

Retraite voor jonge boeddhisten - Young Buddhists Retreat

Vital Engagement: Energy for Transformation

'To give, one needs a certain amount of energy. To practice the precepts, one needs energy. To meditate, one needs energy. Even to practise patience and forbearance, one needs energy. To develop wisdom, one needs a deeper concentration of energy than is needed for anything else.' Quote Sangharakshita

Tijdens deze retraite gaan we aan de slag met de lessen van de Buddha over energie. Via meditatie, uitleg, gesprekken, rituelen en vriendschap ontdekken we hoe energie ons leven en het leven van de mensen om ons heen radicaal kan veranderen. Voor iedereen tot 35 jaar. Klik voor meer informatie op 'meer' om naar de website van Metta Vihara te gaan.

Meer
vr 22 jun Hengstdijk, Zeeuws Vlaanderen
Retraitecentrum Metta Vihara

Schoonheid en Verstilling

- De hemel kan niet zwijgen -

Overal en altijd is er tederheid te vinden in de wereld. In een bloem, een kind, in de wolken, in ogen, in een aanraking, in een afscheid. In schoonheid en verstilling, met de geheime taal van poëzie en muziek, raken we ons natuurlijk talent tot teder-zijn aan en wordt verteld van de hemel die niet kan zwijgen. De retraite is van 22 tot 23 juni. Je bent op vrijdag de 22ste welkom vanaf 15.00 uur. We eindigen op zondag rond 15.00 uur. Voor aanmelden klik op de link 'meer' om naar de site van Metta Vihara te gaan.

Meer
alle agendaberichten van Retraitecentrum Metta Vihara
di 3 jul Hengstdijk, Zeeuws Vlaanderen
Retraitecentrum Metta Vihara

Intensieve zomerretraite - eenvoudig zijn, simply being

Er is een levendigheid en waakzaamheid die we in ieder moment kunnen herkennen. Het is een open zijn naar ons volledige wezen – met lichaam, zintuigen en gewaar zijn. Het verwijst naar wat we werkelijk zijn, los van onze conceptuele bedenksels. Door die te herkennen en ons te openen voor een uitgestrekte en tegelijk belichaamde aanwezigheid, hier en nu, kunnen we een tijdloos gewaar zijn en tijdloze leegte ontdekken die onafscheidelijk is van een liefhebbende, meedogende energie.

We gaan dit allemaal onderzoeken door zitmeditatie, experimenteren met ‘kijken’ en door het ontdekken van onze directe ervaring van gewaar zijn, eenvoud, intimiteit en levendigheid. Deze kwaliteiten zijn poorten naar de vijf ondeelbare wijsheden (jnanas) die de essentie van de mandala van de vijf Boeddha's zijn. Deze mandala toont ons een praktische ‘kaart’ van onze directe ervaring, en verwijst naar wat hier altijd al geweest is en niet is opgemerkt.
De retraite is van 3 tot 12 augustus en het onderricht zal ook in het engels gegeven worden. Je bent op vrijdag 3de welkom vanaf 17.00 uur. Om 18.30 is er een maaltijdsoep en het programma begint om 20.00 uur. We eindigen zondag rond 15.00 uur.
Voor aanmelden klik op de link 'meer' om naar de site van Metta Vihara te gaan.

Meer
wo 11 jul Hengstdijk, Zeeuws Vlaanderen
Retraitecentrum Metta Vihara

Korte zomerretraite - ik sta even stil en...

Ik sta even stil en dat is een hele vooruitgang (Bertold Brecht)

Hollen en stilstaan, kan het allebei? Volgens de Boeddha kun je heel effectief zijn en veel doen zolang we maar in contact zijn met onze eigen innerlijke stilte. Dit gaan we verkennen door lekker samen te mediteren, te reflecteren en hoe kan het ook anders, er in stilte naar te kijken. Er is (uitvoerige) meditatie begeleiding en ruimte voor persoonlijke gesprekken (voor wie dat wil).
De retraite is van 11 tot 15 juli. Je bent op woensdag de 11ste welkom vanaf 17.00 uur. Om 18.30 is er een maaltijdsoep en het programma begint om 20.00 uur. We eindigen zondag rond 15.00 uur. Verwen jezelf en kom genieten van onze tuin, de weidsheid van het Zeeuwse landschap en wandelen door natuurgebied de Putting. Voor aanmelden klik op de link 'meer' om naar de site van Metta Vihara te gaan.

wo 18 jul Hengstdijk, Zeeuws Vlaanderen
Retraitecentrum Metta Vihara

Open meditatiedagen: verder in mediteren

Deze dagen zijn voor mensen die regelmatig mediteren, enige ervaring hebben met stilte en graag een paar dagen langer zouden willen mediteren met anderen. De open meditatie dagen zijn van 18 tm 22 juli. Voor aanmelden klik op de link 'meer' om naar de site van Metta Vihara te gaan.

Meer

Retraitecentrum Metta Vihara

Het retraitecentrum Metta Vihara (= plek van liefdevolle aandacht) biedt een uitgebreid en veelzijdig programma aan voor mensen met en zonder ervaring in meditatie en boeddhisme. Het aanbod varieert van introductieweekenden tot intensieve stilte retraites van 14 dagen. We proberen de visie van de Boeddha te vertalen EN toe te passen in het dagelijks leven.

Het boeddhisme staat bekend als het pad dat wegvoert van pijn en ontevredenheid, en dat leidt naar een levenshouding van liefdevolle aandacht voor de wereld waarin we leven. Boeddhisme is vooral praktisch. Meditatie vormt een essentieel onderdeel en dan met name twee meditaties die door de Boeddha zelf zijn onderwezen: het gewaarzijn van de ademhaling en de meditatie van liefdevolle vriendelijkheid (metta bhavana). Door ze samen te beoefenen hebben ze een versterkende werking: we zitten minder opgesloten in onszelf, ontwikkelen een ruimere visie en leven meer vanuit liefdevolle aandacht. Door op retraite te zijn, weg van onze dagelijkse beslommeringen, en te leren mediteren, gaan we zien dat we een keuze hebben in hoe we op situaties en mensen reageren. En dat is veel waard: we hebben daarmee de kans om ons potentieel aan vriendelijkheid oneindig te ontwikkelen.

Metta Vihara maakt deel uit van de Triratna boeddhistische beweging, een internationale organisatie die over de hele wereld verspreid zit: van Ameland tot Gent, van Berlijn tot Parijs, in Canada, India, Australië.

Sinds de jaren zeventig werden er door Triratna Nederland en Triratna België retraites gegeven op huurlocaties. Het eigen retraitecentrum Metta Vihara opende haar deuren in 2012 en is duurzaam gebouwd met zonnepanelen, warmtepomp, grijswatercicuit, balansventilatie. In 2015 zal het naar alle waarschijnlijkheid energieneutraal werken.

Het is gelegen in de velden van Hengstdijk, een dorpje in Zeeuws-Vlaanderen, bekend om haar weidsheid en vergezichten. Achter het centrum ligt het natuurgebied De Putting - een moerasland waar weidevogels broeden in het voorjaar en vele ganzen foerageren in de winter. Metta Vihara is ook te huur voor boeddhistische groepen en groepen die activiteiten aanbieden op het gebied van mindfulness, yoga, inspiratie en zingeving.