Website van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN)

Retraitecentrum Metta Vihara

Westers Hengstdijk

vr 5 mei Hengstdijk, Zeeuws Vlaanderen
Retraitecentrum Metta Vihara

Intensieve meditatie- en stilteretraite: rust, eenvoud en tevredenheid

Voor wie een setting van rust, stilte en vertraging zoekt, om zich te kunnen verdiepen is deze retraite zeer geschikt. Tussen aankomst op vrijdagavond en vertrek op zondag zullen we grotendeels in stilte verkeren.
De meditaties zullen in tijdsblokken van 2-2,5 uur zijn, afwisselend zittend en lopend. De opzet is om je een ideale setting te bieden voor een intensieve verdieping. Buiten het programma om zal er voldoende ruimte zijn voor reflectie, rust en een wandeling. De input is minimaal: poëzie of korte dharmateksten. En indien je wenst is het mogelijk om een meditatie review te krijgen (een kort 1 op 1 gesprek over je eigen beoefening). Neem dus vooral mee: je intentie om aan alles mee te doen, en laat vooral thuis: telefoon, laptop en leesvoer. Deze retraite is het aan 'de eenvoud' en 'de rust'. De retraite is van vrijdag 5 tot zondag 7 mei. Je bent welkom vanaf 17 uur. Om 18.30 is er een maaltijdsoep en het programma begint om 20.00 uur. We eindigen op zondag rond 15.00 uur. Dit weekend is voor mensen met een regelmatige beoefening, uit alle tradities. Voor aanmelden klik op de link 'meer' om naar de site van Metta Vihara te gaan.

Meer
za 8 jul Hengstdijk, Zeeuws Vlaanderen
Retraitecentrum Metta Vihara

Intensieve zomerretraite - Intensive Summer Retreat

The Illumined Mind Wanneer de Boeddha de indruk had dat iemand er klaar voor was en er open voor stond, sprak hij met diegene over het bereiken van Inzicht. Tijdens deze retraite zal Ratnaguna ons begeleiden in het verkennen van 'het bereiken van inzicht', wat een vruchtbare basis vormt voor reflectie op de werkelijkheid. Een retraite met veel reflectie, stilte en meditatie.
De retraite is van 8 tot 16 juli. Je bent op zaterdag 8 juli welkom vanaf 17 uur. Om 18.30 is er een maaltijdsoep en het programma begint om 20.00 uur. We eindigen op zondag 16 juli rond 15.00 uur. Deze retraite is voor mensen met een regelmatige beoefening, uit alle tradities. Deze retraite is twee-talig, er zal vooral in het Engels les worden gegeven.

If their mind was ready, the Buddha would then give his followers a Wisdom teaching, on hearing which they would gain Insight. On this retreat Ratnaguna will guide us in an exploration of that state of mind, and from there we will reflect on the Dharma. The retreat is from 8th till 16th of JuLy. You are welcome on Saturday the 8th from 17.00 onwards. The program starts at 20.00. We'll finish on Sunday the 16th at about 15.00. This retreat is for people who have a regular meditation practice from all traditions.

Voor aanmelden klik op de link 'meer' om naar de site van Metta Vihara te gaan.

Meer
vr 4 aug Hengstdijk, Zeeuws Vlaanderen
Retraitecentrum Metta Vihara

Ruimte (maken) in je hart. De Brahma Vihara's.

Een andere benadering van de dagelijkse werkelijkheid. Ruimte (maken) in je hart.
Metta (liefdevolle warmte), karuna (compassie, mededogen), mudita (medevreugde) en upekkha (gelijkmoedigheid) worden in traditioneel boeddhisme omschreven als de Vier Goddelijke Verblijven.
Goddelijke verblijven om steeds weer naar terug te keren. Omdat ze oneindige perspectieven bieden en ons hart openen. Een retraite op dit thema kun je dus telkens opnieuw doen.
In contact ermee voelen we ons geheel verbonden met al wat leeft en zijn dan in staat de krampachtige grip die we soms op het leven hebben los te laten. Op deze retraite worden de vier Brahma Vihara's als meditatievormen uitgelegd en beoefend. De retraite is van 4 tot 8 augustus. Je bent op vrijdag 4 augustus welkom vanaf 17 uur. Om 18.30 is er een maaltijdsoep en het programma begint om 20.00 uur. We eindigen op zondag 8 augustus rond 15.00 uur.
De retraite is geschikt voor iedereen die bekend is met de metta-bhavana. Verdieping voor mensen die eerder aan deze retraite hebben meegedaan. Voor aanmelden klik op de link 'meer' om naar de site van Metta Vihara te gaan.

Meer

Retraitecentrum Metta Vihara

Het retraitecentrum Metta Vihara (= plek van liefdevolle aandacht) biedt een uitgebreid en veelzijdig programma aan voor mensen met en zonder ervaring in meditatie en boeddhisme. Het aanbod varieert van introductieweekenden tot intensieve stilte retraites van 14 dagen. We proberen de visie van de Boeddha te vertalen EN toe te passen in het dagelijks leven.

Het boeddhisme staat bekend als het pad dat wegvoert van pijn en ontevredenheid, en dat leidt naar een levenshouding van liefdevolle aandacht voor de wereld waarin we leven. Boeddhisme is vooral praktisch. Meditatie vormt een essentieel onderdeel en dan met name twee meditaties die door de Boeddha zelf zijn onderwezen: het gewaarzijn van de ademhaling en de meditatie van liefdevolle vriendelijkheid (metta bhavana). Door ze samen te beoefenen hebben ze een versterkende werking: we zitten minder opgesloten in onszelf, ontwikkelen een ruimere visie en leven meer vanuit liefdevolle aandacht. Door op retraite te zijn, weg van onze dagelijkse beslommeringen, en te leren mediteren, gaan we zien dat we een keuze hebben in hoe we op situaties en mensen reageren. En dat is veel waard: we hebben daarmee de kans om ons potentieel aan vriendelijkheid oneindig te ontwikkelen.

Metta Vihara maakt deel uit van de Triratna boeddhistische beweging, een internationale organisatie die over de hele wereld verspreid zit: van Ameland tot Gent, van Berlijn tot Parijs, in Canada, India, Australië.

Sinds de jaren zeventig werden er door Triratna Nederland en Triratna België retraites gegeven op huurlocaties. Het eigen retraitecentrum Metta Vihara opende haar deuren in 2012 en is duurzaam gebouwd met zonnepanelen, warmtepomp, grijswatercicuit, balansventilatie. In 2015 zal het naar alle waarschijnlijkheid energieneutraal werken.

Het is gelegen in de velden van Hengstdijk, een dorpje in Zeeuws-Vlaanderen, bekend om haar weidsheid en vergezichten. Achter het centrum ligt het natuurgebied De Putting - een moerasland waar weidevogels broeden in het voorjaar en vele ganzen foerageren in de winter. Metta Vihara is ook te huur voor boeddhistische groepen en groepen die activiteiten aanbieden op het gebied van mindfulness, yoga, inspiratie en zingeving.