Website van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN)

Retraitecentrum Metta Vihara

Westers Hengstdijk

vr 31 mrt Hengstdijk, Zeeuws Vlaanderen
Retraitecentrum Metta Vihara

Introductie in boeddhistische meditatie

Voor deze retraite heb je geen meditatie ervaring nodig. De retraite is van vrijdag 31 maart tot zondag 2 april 2017. Je bent welkom vanaf 17 uur. Om 18.30 is er een maaltijdsoep en het programma begint om 20.00 uur.
We eindigen om 15.00 uur. Voor aanmelden klik op de link 'meer' om naar de site van Metta Vihara te gaan.

Meer
vr 14 apr Retraitecentrum Metta Vihara
Hengstdijk, Zeeuws Vlaanderen

'Jonge boeddhisten' retraite

Speciaal voor jonge boeddhisten en geïnteresseerden is er de jaarlijkse jongerenretraite in retraitecentrum Metta Vihara. Dit jaar heeft dit als thema 'Total Action: Free Mind'. De wereld vraagt om het ondernemen van actie. Actie die nieuwe mogelijkheden, creatieve energie en vreugde vrij laat stromen. In dit weekend onderzoeken we aan de hand van meditatie, input en uitwisseling, ritueel en vriendschap, hoe compleet vaardige actie eruit kan zien in ons leven en hoe dit pad leidt tot een vrije geest, zowel voor onszelf als voor de wereld. De retraite vindt plaats in het Engels, maar kan waar nodig vertaald worden. De retraite is van 14 mei tot 17 mei. Voor aanmelden klik op de link 'meer' om naar de site van Metta Vihara te gaan.

Meer
vr 5 mei Hengstdijk, Zeeuws Vlaanderen
Retraitecentrum Metta Vihara

Intensieve meditatie- en stilteretraite: rust, eenvoud en tevredenheid

Voor wie een setting van rust, stilte en vertraging zoekt, om zich te kunnen verdiepen is deze retraite zeer geschikt. Tussen aankomst op vrijdagavond en vertrek op zondag zullen we grotendeels in stilte verkeren.
De meditaties zullen in tijdsblokken van 2-2,5 uur zijn, afwisselend zittend en lopend. De opzet is om je een ideale setting te bieden voor een intensieve verdieping. Buiten het programma om zal er voldoende ruimte zijn voor reflectie, rust en een wandeling. De input is minimaal: poëzie of korte dharmateksten. En indien je wenst is het mogelijk om een meditatie review te krijgen (een kort 1 op 1 gesprek over je eigen beoefening). Neem dus vooral mee: je intentie om aan alles mee te doen, en laat vooral thuis: telefoon, laptop en leesvoer. Deze retraite is het aan 'de eenvoud' en 'de rust'. De retraite is van vrijdag 5 tot zondag 7 mei. Je bent welkom vanaf 17 uur. Om 18.30 is er een maaltijdsoep en het programma begint om 20.00 uur. We eindigen op zondag rond 15.00 uur. Dit weekend is voor mensen met een regelmatige beoefening, uit alle tradities. Voor aanmelden klik op de link 'meer' om naar de site van Metta Vihara te gaan.

Meer
alle agendaberichten van Retraitecentrum Metta Vihara
za 8 jul Hengstdijk, Zeeuws Vlaanderen
Retraitecentrum Metta Vihara

Intensieve zomerretraite - Intensive Summer Retreat

Veel Vertrouwen, Veel Wijsheid Boeddhisten in het Westen hebben de neiging om te denken dat het boeddhistisch pad culmineert in inzicht - in 'de dingen zien zoals ze werkelijk zijn' - en dat zij die de Verlichting hebben bereikt de wereld zien zoals wij die zien maar dan met absolute helderheid. Er zijn echter goede redenen om aan te nemen dat onze taak niet alleen bestaat uit het bereiken van helder begrip en inzicht, maar zeker ook uit het helder en levendig ervaren van onszelf en de wereld. Tijdens deze retraite zal Ratnaguna ons leiden in een verkenning van het spirituele leven als zijnde 'het ontwaken van de verbeelding'.
De retraite is van 8 tot 16 juli. Je bent op zaterdag 8 juli welkom vanaf 17 uur. Om 18.30 is er een maaltijdsoep en het programma begint om 20.00 uur.
We eindigen op zondag 16 juli rond 15.00 uur. Deze retraite is voor mensen met een regelmatige beoefening, uit alle tradities. Deze retraite is twee talig, er zal zowel in het Nederlands als het Engels les worden gegeven. Voor aanmelden klik op de link 'meer' om naar de site van Metta Vihara te gaan.

Meer

Retraitecentrum Metta Vihara

Het retraitecentrum Metta Vihara (= plek van liefdevolle aandacht) biedt een uitgebreid en veelzijdig programma aan voor mensen met en zonder ervaring in meditatie en boeddhisme. Het aanbod varieert van introductieweekenden tot intensieve stilte retraites van 14 dagen. We proberen de visie van de Boeddha te vertalen EN toe te passen in het dagelijks leven.

Het boeddhisme staat bekend als het pad dat wegvoert van pijn en ontevredenheid, en dat leidt naar een levenshouding van liefdevolle aandacht voor de wereld waarin we leven. Boeddhisme is vooral praktisch. Meditatie vormt een essentieel onderdeel en dan met name twee meditaties die door de Boeddha zelf zijn onderwezen: het gewaarzijn van de ademhaling en de meditatie van liefdevolle vriendelijkheid (metta bhavana). Door ze samen te beoefenen hebben ze een versterkende werking: we zitten minder opgesloten in onszelf, ontwikkelen een ruimere visie en leven meer vanuit liefdevolle aandacht. Door op retraite te zijn, weg van onze dagelijkse beslommeringen, en te leren mediteren, gaan we zien dat we een keuze hebben in hoe we op situaties en mensen reageren. En dat is veel waard: we hebben daarmee de kans om ons potentieel aan vriendelijkheid oneindig te ontwikkelen.

Metta Vihara maakt deel uit van de Triratna boeddhistische beweging, een internationale organisatie die over de hele wereld verspreid zit: van Ameland tot Gent, van Berlijn tot Parijs, in Canada, India, Australië.

Sinds de jaren zeventig werden er door Triratna Nederland en Triratna België retraites gegeven op huurlocaties. Het eigen retraitecentrum Metta Vihara opende haar deuren in 2012 en is duurzaam gebouwd met zonnepanelen, warmtepomp, grijswatercicuit, balansventilatie. In 2015 zal het naar alle waarschijnlijkheid energieneutraal werken.

Het is gelegen in de velden van Hengstdijk, een dorpje in Zeeuws-Vlaanderen, bekend om haar weidsheid en vergezichten. Achter het centrum ligt het natuurgebied De Putting - een moerasland waar weidevogels broeden in het voorjaar en vele ganzen foerageren in de winter. Metta Vihara is ook te huur voor boeddhistische groepen en groepen die activiteiten aanbieden op het gebied van mindfulness, yoga, inspiratie en zingeving.