Website van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN)

Retraitecentrum Metta Vihara

Westers Hengstdijk

vr 22 dec Hengstdijk, Zeeuws Vlaanderen
Retraitecentrum Metta Vihara

Intensieve winterretraite: Grenzeloze Liefde

Tijdens deze retraite verdiepen we ons in positieve emoties die zich oneindig kunnen ontvouwen: liefde, mededogen, medevreugde en gelijkmoedigheid ( Brahma Vihara’s ). We kijken hoe we condities kunnen scheppen zodat ze als vanzelf ontstaan. De retraite is van 22 december tot 2 januari. Je bent op vrijdag 22 december welkom vanaf 17 uur. Om 18.30 is er een maaltijdsoep en het programma begint om 20.00 uur. We eindigen op dinsdag 2 januari rond 15.00 uur. Deze retraite is geschikt voor mensen met een regelmatige beoefening uit alle tradities. Er zullen periodes van stilte zijn puja is een regelmatig onderdeel in het programma. Vessantera is een leraar uit Engeland en zodoende zal deze retraite twee-talig zijn.

Love Without Limits
During this retreat we’ll explore love, compassion, sympathetic joy and equanimity. We’ll look at how to set up conditions so that they come more naturally.

Klik op de link 'meer'voor boeking of meer informatie.

Meer
wo 3 jan Hengstdijk, Zeeuws Vlaanderen
Retraitecentrum Metta Vihara

wintertijd - bezinningstijd

Behoefte aan tijd voor jezelf en aan bezinning? Aan een paar dagen meer meditatie en beoefening in een rustige omgeving? Dan is de wintertijd retraite iets voor jou! Deze retraite is bedoeld voor mensen die eerder op retraite zijn geweest, regelmatig mediteren en een praktische beoefening hebben. Er is een losse structuur, met gezamenlijke activiteiten in de ochtend en de avond en een werkperiode. Je kunt de dag invullen zoals jij dat zelf wilt. Er zijn stilte perioden, stilte plekken, de wijdse ruimte van het Zeeuwse land, een bibliotheek, mogelijkheden voor meditatie gesprekjes, vragen die je mocht hebben over je beoefening en waar we je verder mee kunnen helpen. Je kunt al van te voren en ook tijdens je deelname aangeven waar je behoeften liggen en hoe we iets kunnen bijdragen. Mocht je niet zeker weten of deze retraite wel geschikt is voor je, mail ons dan even voor overleg. De minimum verblijfstijd is 2 nachten. Klik op 'meer' om je aan te melden.

Meer
vr 9 mrt Hengstdijk, Zeeuws Vlaanderen
Retraitecentrum Metta Vihara

Introductieweekend

Met mindfulness je positieve emoties ruim baan geven. Ontsnap aan een situatie waarin je geleefd wordt door je gewoonten en je omgeving. Deze retraite is geschikt voor iedereen die wil leren mediteren. Je leert op deze retraite twee meditatievormen gericht op gewaarzijn en op vriendelijkheid. Ideaal voor iedereen die in het dagelijkse leven veel drukte ervaart. De retraite is van 9 tot 13 maart. Je bent op vrijdag de 9de welkom vanaf 17.00 uur. Om 18.30 is er een maaltijdsoep en het programma begint om 20.00 uur. We eindigen op zondag rond 15.00 uur. Voor aanmelden klik op de link 'meer' om naar de site van Metta Vihara te gaan.

Meer

Retraitecentrum Metta Vihara

Het retraitecentrum Metta Vihara (= plek van liefdevolle aandacht) biedt een uitgebreid en veelzijdig programma aan voor mensen met en zonder ervaring in meditatie en boeddhisme. Het aanbod varieert van introductieweekenden tot intensieve stilte retraites van 14 dagen. We proberen de visie van de Boeddha te vertalen EN toe te passen in het dagelijks leven.

Het boeddhisme staat bekend als het pad dat wegvoert van pijn en ontevredenheid, en dat leidt naar een levenshouding van liefdevolle aandacht voor de wereld waarin we leven. Boeddhisme is vooral praktisch. Meditatie vormt een essentieel onderdeel en dan met name twee meditaties die door de Boeddha zelf zijn onderwezen: het gewaarzijn van de ademhaling en de meditatie van liefdevolle vriendelijkheid (metta bhavana). Door ze samen te beoefenen hebben ze een versterkende werking: we zitten minder opgesloten in onszelf, ontwikkelen een ruimere visie en leven meer vanuit liefdevolle aandacht. Door op retraite te zijn, weg van onze dagelijkse beslommeringen, en te leren mediteren, gaan we zien dat we een keuze hebben in hoe we op situaties en mensen reageren. En dat is veel waard: we hebben daarmee de kans om ons potentieel aan vriendelijkheid oneindig te ontwikkelen.

Metta Vihara maakt deel uit van de Triratna boeddhistische beweging, een internationale organisatie die over de hele wereld verspreid zit: van Ameland tot Gent, van Berlijn tot Parijs, in Canada, India, Australië.

Sinds de jaren zeventig werden er door Triratna Nederland en Triratna België retraites gegeven op huurlocaties. Het eigen retraitecentrum Metta Vihara opende haar deuren in 2012 en is duurzaam gebouwd met zonnepanelen, warmtepomp, grijswatercicuit, balansventilatie. In 2015 zal het naar alle waarschijnlijkheid energieneutraal werken.

Het is gelegen in de velden van Hengstdijk, een dorpje in Zeeuws-Vlaanderen, bekend om haar weidsheid en vergezichten. Achter het centrum ligt het natuurgebied De Putting - een moerasland waar weidevogels broeden in het voorjaar en vele ganzen foerageren in de winter. Metta Vihara is ook te huur voor boeddhistische groepen en groepen die activiteiten aanbieden op het gebied van mindfulness, yoga, inspiratie en zingeving.