Website van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN)

Retraitecentrum Metta Vihara

Westers Hengstdijk

vr 21 dec Hengstdijk, Zeeuws Vlaanderen
Retraitecentrum Metta Vihara

Intensieve winterretraite met het Diamant Soetra

De winter is een periode dat de natuur in zichzelf keert, en wij mensen kunnen relatief makkelijk aanhaken aan die beweging naar binnen. We laten ons inspireren door het Diamant Soetra, een oude Boeddhistische tekst die de kracht heeft onze dagelijkse werkelijkheid open te breken, en die ons een glimp kan laten zien van de Perfecte Wijsheid. Een retraite met veel stilte, meditatie, poeja, en korte meditatiegesprekken. Je bent op vrijdag de 21de welkom vanaf 17.00 uur. Om 18.30 is er een maaltijdsoep en het programma begint om 20.00 uur. We eindigen op zondag de 30ste rond 11.00 uur. Voor aanmelden klik op de link 'meer' om naar de site van Metta Vihara te gaan.

Meer
zo 30 dec Hengstdijk, Zeeuws Vlaanderen
Retraitecentrum Metta Vihara

Nieuwjaarsretraite; Wat vliegt de tijd!

Dit horen we mensen soms zeggen. In deze retraite staan we stil bij het begrip tijd en onze ervaring ermee. Hoe ervaren we tijd in ons dagelijks leven? En hoe beïnvloedt de tijd ons? We geven de tijd de ruimte zodat we er op een dieper niveau naar kunnen kijken. Dit doen we met behulp van reflectie, oefeningen, ontspanning en stilte. Ook meditatie, verhalen en gedichten maken deel uit van de retraite. En natuurlijk is er ook tijd voor oliebollen! Je bent op zondag de 30ste welkom vanaf 17.00 uur. Om 18.30 is er een maaltijdsoep en het programma begint om 20.00 uur. We eindigen op donderdag 3 januari rond 11.00 uur. Voor aanmelden klik op de link 'meer' om naar de site van Metta Vihara te gaan.

Meer

Retraitecentrum Metta Vihara

Het retraitecentrum Metta Vihara (= plek van liefdevolle aandacht) biedt een uitgebreid en veelzijdig programma aan voor mensen met en zonder ervaring in meditatie en boeddhisme. Het aanbod varieert van introductieweekenden tot intensieve stilte retraites van 14 dagen. We proberen de visie van de Boeddha te vertalen EN toe te passen in het dagelijks leven.

Het boeddhisme staat bekend als het pad dat wegvoert van pijn en ontevredenheid, en dat leidt naar een levenshouding van liefdevolle aandacht voor de wereld waarin we leven. Boeddhisme is vooral praktisch. Meditatie vormt een essentieel onderdeel en dan met name twee meditaties die door de Boeddha zelf zijn onderwezen: het gewaarzijn van de ademhaling en de meditatie van liefdevolle vriendelijkheid (metta bhavana). Door ze samen te beoefenen hebben ze een versterkende werking: we zitten minder opgesloten in onszelf, ontwikkelen een ruimere visie en leven meer vanuit liefdevolle aandacht. Door op retraite te zijn, weg van onze dagelijkse beslommeringen, en te leren mediteren, gaan we zien dat we een keuze hebben in hoe we op situaties en mensen reageren. En dat is veel waard: we hebben daarmee de kans om ons potentieel aan vriendelijkheid oneindig te ontwikkelen.

Metta Vihara maakt deel uit van de Triratna boeddhistische beweging, een internationale organisatie die over de hele wereld verspreid zit: van Ameland tot Gent, van Berlijn tot Parijs, in Canada, India, Australië.

Sinds de jaren zeventig werden er door Triratna Nederland en Triratna België retraites gegeven op huurlocaties. Het eigen retraitecentrum Metta Vihara opende haar deuren in 2012 en is duurzaam gebouwd met zonnepanelen, warmtepomp, grijswatercicuit, balansventilatie. In 2015 zal het naar alle waarschijnlijkheid energieneutraal werken.

Het is gelegen in de velden van Hengstdijk, een dorpje in Zeeuws-Vlaanderen, bekend om haar weidsheid en vergezichten. Achter het centrum ligt het natuurgebied De Putting - een moerasland waar weidevogels broeden in het voorjaar en vele ganzen foerageren in de winter. Metta Vihara is ook te huur voor boeddhistische groepen en groepen die activiteiten aanbieden op het gebied van mindfulness, yoga, inspiratie en zingeving.