Website van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN)

Sangha Metta

Theravada, Vipassana Naarden

wo 20 dec Naarden
Sangha Metta, ITC Naarden

Kerstretraite 2017 met Jotika Hermsen

Datum: woensdag 20 december t/m donderdag 28 december 2017. 8 overnachtingen
Plaats: Internationaal Theosofisch Centrum in Naarden (www.itc-naarden.org)
Begeleiding: Jotika Hermsen, assistentie: Michaël Verlouw en Willemijn Westhof

retraite mei 13

Omschrijving
Een fijne manier om de kerstdagen door te brengen.
Breng licht in je hart!

De basis van de kerst retraite is een vipassãna retraite. Iedere dag is er een dhammatalk en gelegenheid voor persoonlijk gesprek. ‘s Morgens worden er een paar instructies gegeven. Verder verloopt de dag in stilte, met loop en- zitmeditatie. De dagorde is afhankelijk van het niveau van de yogi’s drie kwartier of een uur. Aangeraden wordt om, indien je nog geen ervaring hebt met vipassãna, eerst een basiscursus vipassãna te volgen. Jotika Hermsen zal begeleiden, Michael Verlouw en Willemijn Westhof assisteren. De condities van een goede accommodatie, goede voeding, goede temperatuur zijn rijkelijk aanwezig. Als begeleiding doen we ons best om een spirituele vriend(in) te zijn.

Binnenkomst vanaf 14 uur, aanvang 16 uur.
Einde donderdag na de lunch (ongeveer 13:00).

Kosten
€ 53 per nacht. € 424 voor de retraite.
Begeleiding op basis van dana (vrije gift).
Bij annulering worden administratiekosten in rekening gebracht. Lees meer

Info
Je kunt je vragen mailen naar: retraites@sanghametta.nl

Meer

Sangha Metta

Sangha Metta is een stichting die meerdaagse vipassana-retraites organiseert: stilteretraites waarbij een afwisseling plaats vindt tussen loop- en zitmeditatie. De duur van de meditatie wordt aangepast aan het niveau van de yogi. Bijna iedere avond is er een dhamma-talk. Dan wordt er iets verteld over de leer van de Boeddha naar aanleiding van het meditatieproces van die dag. Zo goed als elke dag is er individuele begeleiding in de vorm van een gesprek met een begeleider.

Deze vorm van retraites staat in een lange traditie binnen het Theravada-boeddhisme. De techniek is een afspiegeling van het 'achtvoudige pad', de ontwikkeling van sila, deugdzaamheid, samadhi, een zuivere geest en panna, inzicht. Meer specifiek in de lijn van de Birmese leraar Mahasi Sayadaw, die in de vorige eeuw als één van de eerste Oosterse leraren vipassana geschikt maakte voor leken-beoefenaars waardoor het in het 'Westen' bekend werd. De Thaise leraar Mettavihari bracht het naar Nederland. Jotika Hermsen, Peter Baert en Henk van Voorst geven het nu door bij Sangha Metta.

Regelmatig worden ook buitenlandse, vaak Aziatische en Amerikaanse leraren uitgenodigd retraites te begeleiden. Veel aandacht wordt ook gegeven aan de opleiding van eigen mensen.

Sangha Metta draagt er zorg voor dat alle elementen van de retraite optimaal ten dienste staan van de yogi's. De met zorg samengestelde voedzame, veganistische maaltijden dragen bij aan een goede balans tussen lichaam en geest.

Sangha Metta organiseert ook retraites rond een bepaalde doelgroep zoals vrouwen of ouderen en soms rond een bepaalde methodiek, zoals jhana - concentratie-meditatie - in relatie tot vipassana en insight dialoque (mediteren in dialoogvorm).

De meeste retraites vinden plaats op een prachtige locatie in de bossen van Naarden.Sangha is het Pali-woord voor 'gemeenschap' en Metta staat voor 'liefdevolle vriendelijkheid'. De stichting wordt gedragen door een grote groep vrijwilligers.