Website van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN)

Zen Centrum Amsterdam

Zen Amsterdam

ma 12 mrt Amsterdam
Zen Centrum Amsterdam

Introductiebijeenkomsten

Tijdens de introductiebijeenkomsten maak je kennis met zenmeditatie. Je leert fysiek en mentaal een goede houding aan te nemen en krijgt technieken aangereikt die je helpen bij het mediteren. Tijdens de bijeenkomsten vertelt de leraar ook een en ander over de ins en outs van zen: de geschiedenis van het zenboeddhisme, verschillen met andere vormen van meditatie en de gang van zaken tijdens de vaste zen avonden. Kortom: de bijeenkomsten geven een goed beeld van wat je wel en niet kunt verwachten. Is het zitten op een kussentje lastig voor je? Geen probleem. Het centrum beschikt over meditatiebankjes en gewone stoelen.

Vanaf maandagavond 12 maart, 18 - 19.30 u, o.l.v. Lolit ten Hengel.

Meer
za 24 mrt Amsterdam
Zen Centrum Amsterdam

Zenweekend

Tijdens het weekend wordt er gemediteerd, is er een boeddhistische service, dharmales en daisan (persoonlijk onderhoud).

Zaterdag van 15-21 u, zondag van 10–17 uur.

Meer
za 21 apr Amsterdam
Zen Centrum Amsterdam

Zenweekend

Tijdens het weekend wordt er gemediteerd, is er dagelijks een boeddhistische service, dharmales en daisan (persoonlijk onderhoud).

Zaterdag van 15–21 uur, zondag van 10–17 uur.

Meer
alle agendaberichten van Zen Centrum Amsterdam
za 26 mei Amsterdam
Zen Centrum Amsterdam

Zenweekend

Tijdens het weekend wordt er gemediteerd, is er een boeddhistische service, dharmales en daisan (persoonlijk onderhoud).

Zaterdag van 15-21 u, zondag van 10–17 uur.

Meer
do 28 jun Amsterdam
Zen Centrum Amsterdam

Zomer city-sesshin

Tijdens de sesshin wordt er gemediteerd, is er dagelijks een boeddhistische service, dharmales en daisan. De zomer city-sesshin wordt begeleid door Niko Tydeman Sensei en Lolit ten Hengel.

Donderdag 28 juni t/m zondag 1 juli van 9.30 - 17.30 u.

Meer

Zen Centrum Amsterdam

Zen Centrum Amsterdam staat in de lijn van Maezumi Roshi en Genpo Roshi. De bron is uiteraard Shakyamuni Boeddha. Binnen het zenboeddhisme vind je twee belangrijke stromingen: Rinzai en Soto. Het hart van beide stromingen is zazen maar er zijn belangrijke verschillen. Interessant is dat Maezumi Roshi, de stichter van onze zenschool, transmissie kreeg, dat wil zeggen opvolger werd, van zowel Rinzai als Soto leraren.

Zen Centrum Amsterdam ligt hartje stad en wordt geleid door Niko Tydeman Sensei. Niko studeerde theologie in Nijmegen en kreeg zijn eerste zenonderricht bij Karlfried Dürckheim. Hij vervolgde zijn zentraining bij Baker Roshi te San Francisco en bij Thich Nhat Hanh. Sinds 1983 is hij leerling van Genpo Roshi, van wie hij in 2004 de dharmatransmissie ontving. Niko is tevens als docent verbonden aan de Yoga Academie Nederland (YAN). Niko Sensei heeft transmissie gegeven aan Meindert van den Heuvel, Gretha Aerts en Joke Huiberts.

De avonden in het zencentrum worden begeleid door Niko Sensei, Joke Sensei en Lolit ten Hengel. Op vrijdagavond en iedere ochtend kan er ‘vrij’ gezeten worden. Zen Centrum Amsterdam wordt gerund door vrijwilligers.

Behalve de reguliere avonden zijn er drie keer per jaar series introductiebijeenkomsten, twee keer per jaar een serie studieklassen onder leiding van Niko Sensei en is er ieder laatste weekend van de maand een zenweekend. Ook worden er drie keer per jaar langere sesshins georganiseerd in Kloosterhotel Zin in Vught.