Website van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN)

Zen Centrum Nijmegen

Zen Heilig Landstichting

zo 11 jun Heilig Landstichting
Grote Sangha Dag

Lotus Zen Centra

Op zondag 11 juni van 09.30 tot ca. 18.00 uur houden de Lotus Zen Centra in Nederland hun jaarlijkse Sanghadag. Een zeer bijzonder onderdeel is de concertuitvoering van Het Temmen van de Os met Merel Huizinga en Toru Oyama.

Het thema van de dag is Compassie: Kom van die mat af!

Unieke voorstelling Het temmen van de Os met Merel Huizinga en Toru Oyama + lunch & borrel na afloop voor slechts € 45,- (€ 34 voor minima en studenten) Neem mat en kussen mee!

 

Programma Grote Sangha Dag Lotus Zen Centra op zondag 11 juni (Neem mat & kussen mee!)

Locatie: Piet Gerritszaal Heilig Landstichting (Nijmegen) Gratis Parkeren!

Mgr. Suyslaan 4 – 6564 BV Heilig Landstichting Tel.: 024-3823113

09.00                       Inrichting zaal (hulp is welkom)
10.00                        Aankomst koffie/thee
10.30                         Zazen
11.00                         Teisho en vragen Dick Verstegen
12.00                         Stille Ikebana-demo/Zazen Wanda Sluyter

12.30                         Lunch

13.15                         Zazen
13.45                         Kinhin-wandeling Maarten Jurgens
14.10                         Zingen met Ellen Deimann
14.30                         “Once we listen with our entire body & mind
Peacemakers item met Myrke Stalman
15.30                         Koffie/thee
16.00                         Concertvoorstelling Het temmen van de Os:
Philomela met Merel Huizinga en Toru Oyama
16.45                         Pauze
17.00                         Voortzetting voorstelling
17.30                         Na’zit’ met wijn/bier of sap

Prijs € 45,– (€ 34 voor minima en studenten)  inclusief lunch, unieke voorstelling Het temmen van de Os met Merel Huizinga en Toru Oyama + borrel na afloop. Neem mat & kussen mee! In samenwerking met het

 

Meer
wo 19 jul Boxtel Kloosterhotel ZIN
Zen Centrum Nijmegen

Zomerretraite ZCN 19 tot 23 juli

Zomerretraite zenmeditatie woensdagavond 19 juli 19.00 uur t/m zondag 23 juli 16.00 uur met het thema: Compassie 2.0.

logo-hfcin samenwerking met het Han Fortmann Centrum.

Retraites of ‘sesshins’ vormen voor de wat getrainde ‘zitters’ een welkome aanvulling van hun zenbeoefening. Sesshin betekent: in het hart geraakt worden door het aanvaarden van je leven zoals het is.

Onze retraites vormen vanaf het begin een tegelijk mensvriendelijke, stevige en intieme oefenperiode van vier dagen. Alles gebeurt in stilte. Het programma biedt: zazen (zitmeditatie), soetrarecitatie, soetra zingen in het Nederlands o.l.v. Ellen Deimann, dokusan (persoonlijk onderhoud), lichaamswerk, vier teisho’s (dharmalessen), samu (meditatief werken) en yaza (tuinzitten).

De accommodatie en het vegetarische eten in Kloosterhotel ZIN in Vught zijn uitstekend. Iedereen heeft een eigen kamer met douche en toilet.

Meer

Zen Centrum Nijmegen

Zen is werkelijk zijn waar je bent, zodat je kunt doen of laten wat de situatie van dit moment vergt. Ontdaan van alle franje is dat waar het in zen om gaat. In de praktijk is dat niet eenvoudig, omdat er altijd zoveel is wat je er juist van weerhoudt volledig in het moment te zijn. Zen betekent zoveel als alomvattende concentratie of meditatie en is onlosmakelijk verbonden met het zenboeddhisme, de geleding in het boeddhisme die de nadruk legt op meditatie en aandacht.

Door het ontwikkelen en cultiveren van aandacht, leert zenmeditatie of zazen je om volledig en zonder voorbehoud met alles verbonden te zijn. Met alles wat zich in je voordoet en wat er om je heen gebeurt. Leuk en niet leuk. En dat is dus alles van je eigen leven, inclusief het diepste, existentiële lijden dat ons beroert. Dat is de diepste smaak van zen. Zenmeditatie is de moed en de kracht leren kennen van de ‘zoheid’, noem het aanvaarding. Van daaruit kun je opgewekt het avontuur van de onbeperkte mogelijkheden in je leven aangaan. Zen is daarvoor open doen.

Dick Verstegen (1940) is de zenleraar van Zen Centrum Nijmegen (ZCN). Hij heeft een zendo met een eigen aparte ingang aan huis. Er mediteren daar wekelijks 25 mensen. Jong en oud. Zij vormen de Kwan Yin Sangha. In januari en september zijn er introductiecursussen. Het hele jaar door is meditatie mogelijk in doorgaande groepen. In de zomermaanden is er gratis zomer-zitten. Je kunt daarnaast aan de volgende activiteiten deelnemen bij ZCN: Individuele zentraining, zencoaching, personal coaching, retraites (sesshins), Zen en Zingen op Zondagochtend en zenweekends. ZCN werkt samen met zes andere zencentra in Nederland in de Lotus Zen Centra Nederland.