Website van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN)

Zen Centrum Nijmegen

Zen Heilig Landstichting

wo 14 aug Vught
Kloosterhotel ZIN

Zomersesshin 14 - 18 augustus

 

 

Zen Centrum Nijmegen geeft van 14-18 augustus een zomersesshin in Kloosterhotel ZIN in Vught met als thema: De zon schijnt voor iedereen (Sol Lucet omnibus) De sesshin staat onder leiding van Dick Butsugen Verstegen sensei, een Dharma-opvolger van Nico Tydeman.

De retraites van Dick vormen een mensvriendelijke, stevige en intieme oefenperiode van vier dagen. Alles gebeurt in stilte. Het programma biedt: zazen, soetrarecitatie, soetra zingen in het Nederlands o.l.v. Ellen Deimann, daisan (persoonlijk onderhoud), lichaamswerk, vier teisho's (Dharmalessen), samu (meditatief werken) en yaza (tuinzitten). Nadere info vind je op de site van Zen Centrum Nijmegen. Je kunt ook kijken naar eerdere teisho's van Dick.

Meer
zo 8 sep Nijmegen
Zen Centrum Nijmegen

Open lessen op zondag 8 september

Zenleraar Dick bezig met rakuglazuur

 

 

 

Op zondag 8 september is er om 11.00 uur en om 13.30 uur weer een gratis open les met Dick sensei en andere leraren in de zendo van Zen Centrum Nijmegen. Overweeg je om mee te doen aan een starterstraject, kom dan naar en van deze deze open lessen om je te oriënteren.

Meer

Zen Centrum Nijmegen

Zen is werkelijk zijn waar je bent, zodat je kunt doen of laten wat de situatie van dit moment vergt. Ontdaan van alle franje is dat waar het in zen om gaat. In de praktijk is dat niet eenvoudig, omdat er altijd zoveel is wat je er juist van weerhoudt volledig in het moment te zijn. Zen betekent zoveel als alomvattende concentratie of meditatie en is onlosmakelijk verbonden met het zenboeddhisme, de geleding in het boeddhisme die de nadruk legt op meditatie en aandacht.

Door het ontwikkelen en cultiveren van aandacht, leert zenmeditatie of zazen je om volledig en zonder voorbehoud met alles verbonden te zijn. Met alles wat zich in je voordoet en wat er om je heen gebeurt. Leuk en niet leuk. En dat is dus alles van je eigen leven, inclusief het diepste, existentiële lijden dat ons beroert. Dat is de diepste smaak van zen. Zenmeditatie is de moed en de kracht leren kennen van de ‘zoheid’, noem het aanvaarding. Van daaruit kun je opgewekt het avontuur van de onbeperkte mogelijkheden in je leven aangaan. Zen is daarvoor open doen.

Dick Verstegen (1940) is de zenleraar van Zen Centrum Nijmegen (ZCN). Hij ontving Dharmatransmissie van Niko Sojun Tydeman sensei. Hij heeft een zendo met een eigen aparte ingang aan huis. Er mediteren daar wekelijks 25 mensen. Jong en oud. Zij vormen de Kwan Yin Sangha. In januari en september zijn er introductiecursussen. Het hele jaar door is meditatie mogelijk in doorgaande groepen. In de zomermaanden is er gratis zomer-zitten. Je kunt daarnaast aan de volgende activiteiten deelnemen bij ZCN: Individuele zentraining, zencoaching, personal coaching, retraites (sesshins), Zen en Zingen op Zondagochtend en zenweekends. ZCN werkt samen met zes andere zencentra in Nederland in de Lotus Zen Centra Nederland.