Website van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN)

Zen Spirit

Zen Arnhem en Groningen, …

di 5 sep Groningen
Vipassana meditatiecentrum, Kamerlingh Onnesstraat 71, Groningen

Introductiecursus Zenmeditatie ‘De glimlach van een boeddha’

Alhoewel ontstaan en diep geworteld in het Boeddhisme, is de beoefening van zenmeditatie universeel en niet gebonden aan welke religie dan ook. Zenmeditatie kan door iedereen beoefend worden, zittend op een kussen of bankje of op een stoel. De kern van zenmeditatie (zazen) is het zitten met aandacht in stilte. Tijdens zazen leren we op een heldere, wakkere en tegelijkertijd ontspannen manier aanwezig zijn bij wat er IS, op dit moment. Het kan worden beschouwd als een praktische methode om te komen tot zowel meer inzicht en liefde als ontspanning, waardoor je meer balans brengt in je leven. Wie is het die glimlacht?
ontwaken bij Zen SpiritDeze cursus is bedoeld voor mensen die willen kennismaken met zenmeditatie. Er wordt aandacht besteed aan de basisprincipes van de beoefening van zenmeditatie, zoals de houding, adem, concentratie, lopen, de zen vorm en de levensfilosofie van Zen. Er is ruimte voor het stellen van vragen.
De cursus wordt gegeven door Ciska Jishin Thijs en Gerie Ryotan van Maanen, beide senior leerling van Irène Bakker Sensei. Op 3 oktober zal Irène Kaigetsu Sensei aanwezig zijn.
Na het volgen van de cursus kun je desgewenst instromen in de meditatie groep van Zen Spirit op dinsdagavond.

Meer
wo 6 sep Arnhem
Stichting Theosofia Arnhem, Brugstraat 7

Introductie cursus Zenmeditatie ‘De glimlach van een boeddha’

ontwaken bij Zen SpiritAlhoewel ontstaan en diep geworteld in het Boeddhisme, is de beoefening van zenmeditatie universeel en niet gebonden aan welke religie dan ook. Zenmeditatie kan door iedereen beoefend worden, zittend op een kussen of bankje of op een stoel. De kern van zenmeditatie (zazen) is het zitten met aandacht in stilte. Tijdens zazen leren we op een heldere, wakkere en tegelijkertijd ontspannen manier aanwezig zijn bij wat er IS, op dit moment. Het kan worden beschouwd als een praktische methode om te komen tot zowel meer inzicht en liefde als ontspanning, waardoor je meer balans brengt in je leven. Wie is het die glimlacht?
Deze cursus is bedoeld voor mensen die willen kennismaken met zenmeditatie. Er wordt aandacht besteed aan de basisprincipes van de beoefening van zenmeditatie, zoals de houding, adem, concentratie, lopen, de zen vorm en de levensfilosofie van Zen. Er is ruimte voor het stellen van vragen.
De cursus wordt gegeven door Irène Kaigetsu Sensei.
Op 4 oktober kunnen deelnemers meedoen met de reguliere meditatie avond van Zen Spirit

Meer
vr 8 sep Drongen (Be)
Drongen (Be)

Conferentie ‘Buddhist Therapy from Mindfulness to Heartfulness’

 

The conference 'Buddhist Therapy: from Mindfulness to Heartfulness' is hosted by the International Zen Therapy Institute (ITZI) and takes place 8th – 10th September 2017 in Drongen, Belgium. You can also come for single days.
The organisers of the conference say: "The theme is not narrowly about psychotherapy or Buddhism or mindfulness but is directed towards exploring the creative interplay between all these fields and reaching beyond them."

We have an exciting list of speakers from a range of disciplines, including Buddhist teachers, psychotherapists, fascia therapists and other practioners, as well as mindfulness facilitators.
ITZI is at the forefront of exploring the field of compassionate action through therapeutic practice and engaged Buddhism."

Workshop titels en sprekers
 • Psychotherapy as Buddhist Vocation
  Katrien Sercu (Gestalt therapist)
 • Can there be mindfulness without heartfulness? 
  Edel Maex (psychiatrist, Zen Buddhist and mindfulness teacher)
 • The body as the way to heartfulness
  Paul Sercu (Principal of the Fascia College)
 • Ichinen Sanzen theory and Internal Family Systems Theory
  Ryusho Jeffers & Myokei Caine-Barrett (Nichiren Buddhist Chaplains)
 • Integrating Buddhist psychology, Ericksonian therapy and Art-therapy in clinical practice evoking fertility
  Elena Barakhova (psycho-, art & hypnotherapist)
 • Living from Compassion - Bert Steiners (Gestalt therapist and coach)
 • Big Mind-Big Heart, embracing it all
  Irène Bakker, Zen priest/Zen teacher, Systems therapist & mindfulness trainer
 • My path from Western to Buddhist therapy
  Xavier Vandeputte (Therapist, writer & meditation teacher)
 • From Inner Peace to Outer Peace
  Iris Dolan Katz (Zen Peacemaker & psychologist)
 • Heartfulness and High Sensitivity
  Wendi Winnelinckx (Creative therapist and mindfulness trainer)
 • Meditation Initiated Integrative Therapy
  Caifang Zhu (co-founder of Beijing Meditation and Counseling Center)
 • Vajra Technique (Psychoneuronal Reintegration)
  Dr. Ortwin Lüers (psychiatrist and cognitive- behavioral therapist)
Meer
alle agendaberichten van Zen Spirit
za 7 okt Sonsbeck, Duitsland
Pauenhof

Sesshin ‘What's the Point?’, zenmeester Dogen's Genjōkōan

Tijdens deze sesshin zal zenmeester Dogen's 'Genjōkōan / Actualizing the Fundamental Point' onze inspiratiebron zijn. Hij schreef dit in 1233 voor zijn leken leerling Kōshū Yō. We zullen zowel met de nederlandse als de engelse vertaling werken.

Voor een deel wordt gebruik gemaakt van het door Genpo Merzel Roshi ontwikkelde Big Mind-Big Heart proces, dat gebaseerd is op Voice Dialogue.

Een sesshin (intensieve zen retraite) is een unieke gelegenheid om je meditatie beoefening te verdiepen.
De stilte speelt daarbij een belangrijke rol en helpt je o.a. om open aanwezig te zijn bij wat er is.
Tijdens de sesshin is er een intensief schema met zit- en loopmeditatie, service (soetra zingen) en persoonlijk gesprek met Irène Kaigetsu Sensei.
We doen ook samu (werk meditatie), lichaamswerk en we lopen in stilte in de natuur.

Meer
vr 17 nov Arnhem
Stichting Theosofia Arnhem, Brugstraat 7

Training Council Facilitator

Vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2017 organiseren de Zen Peacemakers Lage Landen wederom een training voor mensen die willen leren een Council te faciliteren. De training staat onder leiding van Irène Kaigetsu Bakker Sensei (Zen Spirit, o.a. trainingsgroep van de Zen Peacemakers) en Petra Zenryū Hubbeling (coördinator van de Zen Peacemakers).

Het programma is bedoeld voor sympathisanten van de Zen Peacemakers die zich meer willen verdiepen in het leiden van Council cirkels, maar ook andere geïnteresseerden zijn welkom.

Beide dagen starten om 10.00 uur, vrijdag eindigt om 17.00 uur en zaterdag eindigt om 16.00 uur.

Meer
za 9 dec Loenen
Maitreya Instituut, Hoofdweg 109

Workshop ‘Leven met Sterven’ Deel II

‘Hoe kunnen we werkelijk aanwezig zijn voor iemand die gaat sterven’

We weten maar één ding echt zeker: ieder van ons en iedereen die ons dierbaar is zal ooit sterven. Daar denken we niet graag aan. Velen van ons zijn ‘als de dood voor de dood’. Pas wanneer we geconfronteerd worden met een ongeneeslijke ziekte of de naderende dood van dierbaren of onszelf worden we gedwongen om ons daar hoe dan ook toe te verhouden.

Tijdens het eerste weekend ‘Leven met Sterven’ werd met name stilgestaan bij onze eigen verhouding tot vergankelijkheid en sterven. Ontkenning van onze eindigheid levert niet minder angst op, integendeel: juist het besef dat wij eens ophouden in deze vorm te bestaan kan ons helpen ons leven zoals het nú is meer te waarderen en te genieten. Accepteren van de eindigheid van ons leven is niets anders dan het accepteren van het leven zelf.

In deze vervolg workshop zal meer aandacht besteed worden aan het bijstaan van dierbaren of anderen die gaan sterven. Als iemand die ons dierbaar is gaat sterven willen we ons niet, overmand door onze eigen angsten, terugtrekken en de stervende alleen laten. We willen hem of haar ook dan, juist dán, tot vriend zijn. De moeite die we zelf hebben om afscheid te nemen en los te laten kan daarbij in de weg staan. Het thema voor 'Leven met Sterven' Deel II is dan ook: ‘Hoe kunnen we er werkelijk zijn voor iemand die gaat sterven?’

Om een vriend te kunnen zijn tot op het laatst is het in de eerste plaats nodig om vertrouwd te raken met onze eigen sterfelijkheid. Dit weekend kan alleen gevolgd worden indien er ooit aan de basis workshop ‘Leven met Sterven’ (Deel I) met Irène Sensei is deelgenomen. Mocht je professioneel of als vrijwilliger met stervenden werken en al eerder een basis training elders hebt gevolgd, neem dan even contact op met Irène Sensei.

Meer

Zen Spirit

Behalve de wekelijkse Zen Spirit meditatiegroepen in Arnhem, Groningen en Friesland , zijn er regelmatig zowel korte als langere retraites in Nederland en het buitenland met Irène Sensei. In Groningen heeft de sangha een zelfstandig draaiende leesgroep en de meditatie in Friesland wordt geleid door Eef Yuman Heinhuis. Aan beginners wordt aparte introductie aangeboden. Irène Sensei geeft verder trainingen 'Leven met Sterven', Metta, Big Mind-Big Heart en Mindfulness & Compassie.

De rode draad die door Zen Spirit loopt is de houding of geestesgesteldheid, die ons in staat stelt alles wat zich in ons leven aandient met openheid, moed en vertrouwen tegemoet te treden. Soft front, strong back!

Zen Spirit www.zenspirit.nl is in 2004 opgericht door Irène Kaigetsu Kyojo Bakker. Zij studeerde 25 jaar Zen bij Genpo Merzel Roshi, waarvan zeven jaar als monnik in Kanzeon Zen Center in Salt Lake City. Irène Bakker Sensei werd door Joan Halifax Roshi geautoriseerd als zenleraar en zenpriester, in de overdrachtslijn die via Bernie Glassman en Maezumi Roshi terug gaat tot de historische Boeddha. Tot 2010 werkte zij als therapeut met mensen met kanker en zij had tevens een eigen therapeutische praktijk.

Zen Spirit maakt deel uit van de Internationale 'White Plum Asanga' en de 'Zen Peacemakers' en is tevens trainingscentrum voor de 'Peacemakers van de Lage Landen'.

De Boeddhistische Omroep Stichting maakte in 2012 een TV portret over Irène Bakker: “In de geest van zen”.