Website van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN)

Einde harde lockdown en openingsplan

Vanaf zaterdag 5 juni zijn onder voorwaarden bijeenkomsten binnen weer toegestaan. Dit is natuurlijk geweldig nieuws voor onze leden die graag weer aan de slag gaan! In de persconferentie van vrijdagavond is bekend gemaakt dat de volgende stap van het openingsplan wordt gezet. Bij de vorige stap ging het vooral om versoepelingen buiten, nu gaat het om versoepelingen binnen.

Sommige leden zullen meteen van deze mogelijkheid gebruik willen maken, maar er zijn ook leden die pas na de zomer weer een programma op locatie opstarten. Dit is en blijft natuurlijk de eigen afweging en verantwoordelijkheid van de leden.

Uiteraard is bij de openstelling van centra en tempels een gedegen coronaprotocol voorwaarde. Dus kijk hier nog een keer goed na. Vergeet ook niet dat er risico’s verbonden zijn aan het samen zingen of reciteren.

In de persconferentie werd ook al gekeken naar de eerstvolgende stap in het openingsplan. Deze is voorzien voor 30 juni, als de cijfers hier aanleiding toe geven. Deze stap houdt in feite in dat we in een keer terug zullen gaan van niveau 3 naar niveau 1 ‘waakzaam’ van de routekaart die de overheid ontwikkeld heeft. Dan zullen ook grote evenementen weer mogelijk zijn, op basis van o.a. toegangstesten.

De verwachting is dat door de toenemende vaccinatiegraad een terugkeer naar zwaardere maatregelen niet nodig zal zijn.

Wij vinden het wel jammer dat de overheid niet meer de nadruk legt op het belang van goede ventilatie van binnenruimtes. Het goede nieuws is dat een eenvoudige maatregel het meeste oplevert: het tegen elkaar open zetten van ramen en deuren, voor en na de bijeenkomst, en tijdens regelmatige pauzes. Extra tip: Voor het bewaken van het binnenklimaat voldoet een goede CO2-meter die tegenwoordig overal te koop is. Meer gedetailleerde informatie over het belang van ventilatie is terug te vinden op de website van de Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/.../ventilatie

 

« Nieuwsoverzicht