Website van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN)

Vesakh-wens van minister Grapperhaus

Ieder jaar viert de boeddhistische wereld rond deze tijd Vesakh, de geboortedag van Boeddha. Volgens de kalender van de Verenigde Naties valt deze dag op woensdag 26 mei, de dag van de volle maan. De viering van deze dag vindt vaak in een weekend plaats. Wegens de coronasituatie zijn vieringen vooral online. Ter gelegenheid heeft minister F.B.J. Grapperhaus, in zijn functie als minister van erediensten, een Vesakh-wens opgenomen. Hier volgt de transcriptie hiervan:

Beste mensen,

Net als een jaar geleden groet ik u via een videoboodschap. Ik feliciteer ik u van harte met de geboortedag van Boeddha. Met Vesak, of ook wel Vaishakha.

U heeft zich het afgelopen jaar van uw beste kant laten zien. De boeddhistische gemeenschap in Nederland gaf blijk van dermate grote zelfdiscipline en rust, dat die ook weer nieuwsgierig maakt naar de bronnen van die kracht. Een van die bronnen moet uw besef van vergankelijkheid zijn, dat nu eenmaal een centraal thema is in uw levensfilosofie. Zo’n besef vergroot de schokbestendigheid, stel ik me zo voor. Maar een bron van kracht is ook uw gerichtheid op de medemens. U wilt de medemens niet in gevaar brengen en dat siert u.

Het einde van de pandemie komt nu in zicht en al binnenkort zullen we weer van onze vrijheid kunnen genieten. Maar voor uw jaarlijkse viering komen versoepelingen toch nog net te laat. De gevaren zijn ook de komende weken nog steeds te groot voor samenkomsten zoals u die gewend bent. Fysieke bijeenkomsten kunnen nu alleen nog onder strenge voorwaarden. Digitale bijeenkomsten blijven nog steeds de betere optie.

Ik had u graag anders gegund. Maar ik doe toch nog een beroep op u: houd nog even vol. Des te groter zal binnenkort de vreugde zijn, des te intenser de bevrijding. Houd u zich daaraan vast in de komende periode.

Ik wens u een mooi, gezond en bovenal veilig Vesak!

« Nieuwsoverzicht