Website van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN)

Nederland stapje voor stapje weer open

Gisteren was er na vier weken weer een nieuwe persconferentie. Naast een nieuwe minister voor volksgezondheid is er met het nieuwe kabinet ook een nieuwe minister van Justitie (en Erediensten). Minister Yeşilgöz is minister Grapperhaus opgevolgd. Gistermiddag vond ook het eerste overleg van de verschillende religieuze koepelorganisaties met de nieuwe minister plaats. Het is positief voor de BUN dat dit overleg wordt gecontinueerd.

De persconferentie

Tijdens de persconferentie is bevestigd wat al eerder in de week bekend is geworden. Nederland gaat weer een beetje open, maar stapje voor stapje. Een overzicht van de nu geldende maatregelen is hier terug te vinden. Hoewel de groepsgrootte wordt verhoogd van twee tot vier personen, heeft dat per saldo dus geen gevolgen voor onze leden. Het huidige advies om groepsbijeenkomsten alleen online te doen blijft onveranderd.

Perspectief

Het eerstvolgende weegmoment is dinsdag 25 januari. Als alles meezit is de volgende stap dat we vanaf 26 januari weer teruggaan naar de situatie van de avondlockdown. Alles zou dan weer onder voorwaarden overdag open mogen tussen 05:00 en 17:00 uur. Voordat daarna alles ook ’s avonds weer open kan, zijn we waarschijnlijk een paar maanden verder, als het voorjaar weer aanbreekt.

Langere termijn

Eigenlijk moeten we met zijn allen toe naar een situatie dat we onszelf zo organiseren dat lockdowns niet meer nodig zijn. Voor een gedeelte zijn we daarbij afhankelijk van de overheid. Voor een gedeelte zijn we afhankelijk van de omstandigheden. Voor een gedeelte kunnen we ons ook zelf voorbereiden. Daarbij zouden we ons praktisch gezien moeten richten op de volgende winter.

Animo

Mensen die mee willen denken over het ontwikkelen van een openingsplan voor de volgende winter nodig ik uit om zich bij mij te melden. Ik denk dan aan mensen die al betrokken zijn bij het ontwikkelen van coronabeleid voor de eigen sangha, of die anderszins relevante expertise en ervaring hebben. Het mogen ook mensen zijn die tot nu toe niet bij de activiteiten van de BUN betrokken zijn. Ik hoop dat er veel animo is om samen op te trekken!

Blijf veilig en zorg voor elkaar,
Michael Ritman
Voorzitter

« Nieuwsoverzicht