Website van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN)

Phowa lessen een tweejarige cursus

Cursusjaar 2020-2021

Les van Lama Thubten Wangmo

Leren om stervenden bij te staan en vertrouwd raken met onze eigen dood.

In onze maatschappij leren wij hoe we het beste voor ons eigen welzijn kunnen zorgen tijdens ons leven. Op die gedachte stoelen al onze zorg systemen. De westerse zorg systemen zijn erop gebaseerd dat de zorg mogelijkheden zich alleen afspelen in het rijk van de levenden. Ons zorgsysteem voorziet niet in de mogelijkheid om deze zorg voort te zetten tijdens de reis in het ongeziene. Dat heeft tot gevolg dat wij alleen komen te staan, als het einde van ons leven zich aankondigt. De wereld is echter aan het veranderen en ons zorg systeem en de medische wetenschap zijn inmiddels enorm ver ontwikkeld. Juist daardoor zijn de antwoorden waaraan wij gewend zijn binnen de algemene vormen van religie niet meer afdoende. De behoefte is ontstaan om ook buiten het gemeengoed van de westerse cultuur naar antwoorden te zoeken.

Kennis van het proces

In het boeddhisme van de Noordelijke school – dat in Tibet bewaard is gebleven en dat wij als het Tibetaans boeddhisme kennen – is de kennis van de dood en van wat er gebeurt en wordt ervaren tijdens het stervensproces, bewaard gebleven. Deze traditie kent beproefde methoden om stervenden te begeleiden en om hen op een goede manier ‘naar de andere kant te leiden’. Niet alleen in vroegere tijden, maar ook nu nog worden externe tekenen van een goede overtocht waargenomen. Lama Thubten Wangmo is hier zelf vele malen getuige van geweest.

De cursus

Lama Thubten Wangmo heeft het verzoek gekregen om de werkwijze van POWA uiteen te zetten. Zij beheerst meerdere verschillende methoden en kan daardoor veel van deze wetenschap toegankelijk maken voor anderen.  Vanuit dit verzoek is een tweejarige cursus ontstaan waarvan het eerste jaar uit een inleiding en drie delen is opgebouwd. Na het eerste jaar kunt u kiezen of u het tweede jaar wilt volgen.

De lestijden zijn van 11.00-17.00 uur

 http://www.padmaoselling.com/cursussen_in_middelburg/phowa

« Nieuwsoverzicht