Activiteiten

19/06/2024 Online

Online retraite Stilte in je leven

Lees meer

Sangha Metta

Sangha Metta is een stichting die meerdaagse vipassana-retraites organiseert: stilteretraites waarbij een afwisseling plaats vindt tussen loop- en zitmeditatie. De duur van de meditatie wordt aangepast aan het niveau van de yogi. Bijna iedere avond is er een dhamma-talk. Dan wordt er iets verteld over de leer van de Boeddha naar aanleiding van het meditatieproces van die dag. Zo goed als elke dag is er individuele begeleiding in de vorm van een gesprek met een begeleider.

Vipassana staat in een lange traditie binnen het Theravada-boeddhisme. De techniek is een afspiegeling van het ‘achtvoudige pad’, de ontwikkeling van sila, deugdzaamheid, samadhi, een zuivere geest en panna, inzicht. Meer specifiek in de lijn van de Birmese leraar Mahasi Sayadaw, die in de vorige eeuw als één van de eerste Oosterse leraren Vipassana geschikt maakte voor leken-beoefenaars waardoor het in het ‘Westen’ bekend werd. De Thaise leraar Mettavihari bracht Vipassana naar Nederland. Jotika Hermsen, Peter Baert, Henk van Voorst, Simin Abravesh en Nynke Humalda geven dit nu door bij Sangha Metta.

Van tijd tot tijd worden ook leraren van buiten Sangha Metta uitgenodigd om retraites te begeleiden. Veel aandacht wordt ook gegeven aan de opleiding van eigen mensen.

Sangha Metta draagt er zorg voor dat alle elementen van de retraite optimaal ten dienste staan van de yogi’s. De met zorg samengestelde voedzame, veganistische maaltijden dragen bij aan een goede balans tussen lichaam en geest.

Sangha Metta organiseert ook retraites gericht op bepaalde doelgroepen zoals vrouwen, ouderen en de LHBTIQ+ gemeenschap en soms rond een bepaalde methodiek, zoals Jhana (concentratie-meditatie) in relatie tot Vipassana en Insight Dialogue (mediteren in dialoogvorm).

De meeste retraites vinden plaats op een prachtige locatie in de bossen van Naarden.Sangha is het Pali-woord voor ‘gemeenschap’ en Metta staat voor ‘liefdevolle vriendelijkheid’. De stichting wordt gedragen door een grote groep vrijwilligers.

 

 

Locaties

Sangha Metta

Meentweg 9
1411 GR
Naarden
retraites@sanghametta.nl
http://www.sanghametta.nl/