Geen aankomende evenementen gevonden.

Vipassana-meditatiecentrum Groningen

Het Vipassana-meditatiecentrum Groningen is een stichting die als belangrijkste doel het bevorderen van de beoefening van inzichtmeditatie (satipatthana) heeft, ook wel Vipassana-meditatie genoemd. Ook contemplatie op liefdevolle vriendelijkheid (metta) en andere meditatievormen die uitgelegd zijn in de oorspronkelijke toespraken van Boeddha (soetta’s) worden uitgedragen en beoefend.

Behalve meditatie zijn vrijgevigheid (dana), ethiek (sila) en mededogen (karuna) belangrijke pijlers van beoefening in het centrum. Centraal staat de leer (Dhamma) zoals deze wordt uitgelegd in het Theravada-boeddhisme. Het grote Boeddhabeeld in het centrum herinnert aan de Thaise roots van het centrum, maar er zijn in het centrum ook invloeden uit Birma, Sri Lanka en natuurlijk de westerse Vipassana-traditie waarneembaar.

Het meditatiecentrum is aangesloten bij de Stichting Inzichts Meditatie (SIM), en streeft er naar een laagdrempelig en gevarieerd programma van open meditatieavonden (iedere woensdag), meditatiedagen en -weekenden en korte retraites aan te bieden, bedoeld voor zowel beginnende als meer ervaren mediterenden. Aanvullend op het vaste programma worden er cursussen, workshops en zo nu en dan ceremonies georganiseerd. Een belangrijk onderdeel van de enthousiaste groep vrijwilligers, de kurk waarop het meditatiecentrum drijft, is het team van leraren en begeleiders.

Het centrum nodigt ook regelmatig gastleraren uit, uit zowel binnen- als buitenland. Jaarlijkse hoogtepunten zijn de viering van het Vesak-feest in mei, waarbij ook groepen uit andere boeddhistische stromingen aansluiten, en het verblijf van een Sri Lankaanse Theravada-monnik in de zomer. Het Vipassana-meditatiecentrum Groningen heeft goede contacten met andere boeddhistische en spirituele groepen in het noorden. Dit is onder andere zo ontstaan doordat de twee meditatiezalen in het pand van de stichting kunnen worden gehuurd.

Een ieder is welkom in het Vipassana-meditatiecentrum in Groningen. De deur staat open, de thee staat klaar.

Locaties

Vipassana Meditatie Groningen

Kamerlingh Onnesstraat 71
9727 HG
Groningen
info@vipassa-groningen.nl
06 - 44 14 38 28
http://www.vipassana-groningen.nl/