Geen aankomende evenementen gevonden.

De Zen Heart Sangha is een boeddhistische gemeenschap, met een eigen meditatie centrum in Den Haag. We bieden doordeweeks dagelijkse meditatiebeoefening (in de avond op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag, en in de ochtend op dinsdag, donderdag en vrijdag) en iedere maand een hetzij een driedaags meditatieweekeind (van donderdagavond tot en met zondagmiddag) hetzij een zesdaagse of twee-weekse retraite.

We zijn als gemeenschap (sangha) onderdeel van de overkoepelende White Plum Asangha, die in de vorige eeuw opgericht werd door Hakuyu Taizan Maezumi Roshi. Hij was een van de Japanse zenmeesters die het Japanse zen-boeddhisme in de tweede helft van de vorige eeuw naar het Westen hebben gebracht.

Onze sangha is ontstaan in 2001 als Haagse meditatiegroep, verbonden aan de Dana Sangha Parijs van zenmeester Catherine Genno Pagès Roshi. In 2014 werd de Zen Heart Sangha zelfstandig toen Michel Oltheten Sensei, de leraar van onze sangha, door Genno Roshi tot leraar en dharma-opvolger werd gewijd.

In de Zendo van de Zen Heart Sangha in Den Haag omvat het onderricht zowel de beoefening van shikantaza (gewoon met héél je hart mediteren) als de praktijk van werken met koan. Het onderricht in de sangha is tweetalig (Nederlands/Engels).

Onze Sangha is niet monastiek. Het centrum is geen klooster en de beoefeing is op het leken-leven geörienteerd. De nadruk ligt op intergratie van intense beoefening in ons dagelijks leven.

In onze traditie speelt de relatie tussen leerling en leraar een belangrijke rol. De leraar kan (ondermeer) een gids zijn op je zenpad. Ook de leraar bewandelt het pad, maar is je wellicht een eind(je) vooruit zodat hij je kan helpen. Tijdens persoonlijke gesprekken met Sensei (daisan), wissel je ervaringen uit, krijg je soms adviezen over de bewandeling van je zenpad, doe je eventueel koanstudie, enzovoorts. In daisan kan alles aan de orde komen dat voor jou van belang is voor je beoefening.

Als je je verder en dieper wil verbinden kan je formeel leerling worden. Leraar en leerling spreken hun vertrouwen uit in elkaar en in het gaan van het pad van beoefening. Sensei spreekt de gelofte uit om alles te doen wat in zijn vermogen ligt om je verder te helpen op je pad. Naast leerling worden is er ook de mogelijkheid van het ontvangen en afleggen van de geloften. In de geloften-ceremonie spreek je ondermeer uit dat je jezelf probeert te erkennen als een ontwakende Boeddha en dat je daar ook naar wilt proberen te leven. Je spreekt dan zestien intenties uit, die daar uitdrukking en invulling aan kunnen geven.

Locaties

Zen Heart Sangha

Copernicusstraat 20
2561 XA
Den Haag
info@zenheart.nl
0651542612
https://www.zenheart.nl/