Geen aankomende evenementen gevonden.

Zentrum op de Oudegracht 84 in Utrecht organiseert al meer dan 30 jaar cursussen en bijeenkomsten voor mensen die willen leren mediteren of die hun ervaring met Zen verder willen verdiepen.

Zentrum stond en staat bekend om zijn moderne en nuchtere benadering van Zen. Wekelijks zijn er tien meditatiebijeenkomsten voor groepen met zenervaring. Ook zijn er meerdere keren per jaar introductiecursussen en plannen we extra activiteiten zoals retraites, workshops, studieklassen, open lessen, vrije zazen e.d.

Historie en traditie
Willem Scheepers, coördinator van Zentrum, beoefent Zen sinds 1977 bij verschillende leraren o.a. bij Thich Nhat Hanh en werd in 1985 student bij Genpo roshi. In 1995 nam hij Zentrum over van Rients Ritskes die het begin jaren ’90 opgericht had in Utrecht en in 1995 vertrok naar Denemarken. Met Nico Tydeman, die in Zentrum kwam lesgeven, ging hij een officiële leraar-student relatie aan.

Zentrum heeft een aantal zenleraren waaronder vier officieel geautoriseerde zenleraren. In 2017 kregen Cornelia Wierenga en Willem Scheepers volledige Dharma Transmissie (Shiho) van Nico Tydeman Roshi. Martin Pol ontving zijn transmissie in september 2018. Sinds 2017 geeft Simon de Boer ook les in Zentrum. Hij kreeg transmissie van Tenkei Roshi in 2015.

Zentrum heeft altijd een eigen positie ingenomen in het Zenlandschap van Nederland: een mix van moderne zakelijkheid – erfenis van Rients Ritskes – en de Zentraditie van Willem en Cornelia die via Nico Tydeman en diens leraar Genpo roshi loopt naar Maezumi roshi, een van de Japanse Zenpioniers van het eerste uur in de VS.

 

 

 

Locaties

Zentrum

Oudegracht 84
3511 AT
Utrecht
zen@zentrum.nl
06 - 20 73 32 09
https://zentrum.nl/