Website van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN)

Buddho Samatha Meditatie

Samatha, Theravada Driebergen, …

Meditatie op Buddho is een traditionele vorm van samatha (concentratie) meditatie binnen het Theravada Boeddhisme.

Het is een vorm van Buddhanussati meditatie, dat wil zeggen, het richten van de mind op de kwaliteiten van de Boeddha, waarbij het meditatieobject het geluid van de mantra Buddho is.

Aan het hoofd van de methode staat Ahba, een Birmese meditatie meester en abt van een vooraanstaand Pali klooster in Noord-Thailand.

Ahba benadrukt in zijn onderwijs een geduldige en graduele ontwikkeling van moraliteit, concentratie en wijsheid, net zoals de Boeddha dat 2500 jaar geleden deed. De beoefening omvat zo het gehele boeddhistische pad naar bevrijding.

Door middel van samatha meditatie op Buddho ontwikkel je een schoon en helder bewustzijn.

Als je bewustzijn schoon en helder is dan komt concentratie vanzelf.

Als concentratie eenmaal diep en stevig is ontstaat er ruimte voor het ontstaan van wijsheid.

Ahba geeft als voorbeeld een raam waardoor je naar buiten kijkt. Als het raam vies is zie je niet wat er zich buiten afspeelt. Als je het raam een beetje schoonmaakt kun je er een beetje doorheen kijken. Als je het raam volledig schoon en helder hebt gemaakt kun je er precies en zonder vervorming doorheen kijken, je ziet de dingen dan zoals ze werkelijk zijn.

Wijsheid komt als het ware in de kielzog van de meditatie mee, net als andere mentale kwaliteiten zoals bijvoorbeeld mindfulness, liefde-vriendelijkheid, compassie, geduld, energie en doorzettingsvermogen.

De basis van deze meditatie ligt in het er zelf mee aan de slag gaan, er elke dag mee bezig zijn.

In Nederland heeft Herman Schreuder op basis van zijn jarenlange en diepgaande ervaring van Ahba de zegen gekregen het systeem te onderwijzen. Herman onderwijst de meditatie uit diepe dankbaarheid voor al het goeds dat het hem heeft gebracht. De meditatie kost geen geld, alleen eigen inspanning.

Naaste de individuele meditatie bestaat de mogelijkheid mee te doen aan onze groeps-sessies en worden er elk jaar twee retraites georganiseerd. Daarnaast gaan enkele Nederlandse discipelen regelmatig voor langere retraites naar Ahba in Thailand.

Enkele discipelen die dat leuk en inspirerend vinden bestuderen de Theravada-boeddhistische filosofie, waaronder de Abhidhamma, de leer over de ware natuur van de dingen.

Neem contact op voor meer informatie over de meditatie of voor het maken van een afspraak met Herman. Misschien is de stap naar meditatie nu nog te groot voor je. Overweeg dan eens om langs te komen voor een gesprek over zingeving. Wat zijn voor jou de belangrijke dingen in het leven en waar staat spanning op de boog?

Lees meer op onze Website:

Buddho Samatha Meditatie

Neem contact met ons op:

Buddho | Contact

Schrijf je in op onze Blog

Buddho | Blog

Like ons op Facebook:

Facebook/buddhomeditatie

Kom naar een Introductie-bijeenkomst:

Buddho | Agenda