Website van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN)

Dharmahuis

Mahayana, Zen Leeuwarden

Dharmahuis Leeuwarden

Het Dharmahuis in Leeuwarden is een centrum voor zenmeditatie en is verbonden met het International Zen Institute dat geleid wordt door zenmeester Jiun Hogen roshi. Het retraitecentrum van deze organisatie is de Noorder Poort in Wapserveen.

Anshin Tenjo Schröder was hier vanaf 1999 als unsui (zenboeddhistische non) in training toen Jiun roshi haar in 2005 vroeg om in Leeuwarden een centrum op te richten. Deze uitdaging heeft ze aangenomen. In het begin vonden de activiteiten op verschillende locaties plaats en in 2015 kreeg het centrum haar eigen onderkomen.

Het Dharmahuis is een plaats waar mensen kennis kunnen maken met zen en de beoefening kunnen verdiepen en intensiveren. Onderricht en (persoonlijke) begeleiding van de leraar, en het onderlinge contact van beoefenaren (sangha) zijn daarbij essentieel. De leidraad is om als mens zo min mogelijk lijden te veroorzaken en lijden dat er is te helpen verminderen. Een belangrijk uitgangspunt hierbij is de realisatie en manifestatie van onze ware natuur.

Activiteiten die aangeboden worden zijn o.a. cursusavond, meditatieochtend, studiegroep, zenochtend, introductiecursus en persoonlijke begeleiding. Tenjo is de leraar. Zij werd in 2017 door Jiun roshi tot osho (zenpriester) geordineerd.