Website van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN)

European Zen Center

Zen Amsterdam, …

European Zen Center

Meester Kodo Sawaki onderwees niet in kloosters maar midden in de samenleving en maakte de zen toegankelijk voor iedereen. Op zijn verzoek vestigde zijn discipel Taisen Deshimaru zich in 1967 in Parijs om de zen in het Westen te onderrichten, waar hij tot zijn dood in 1982 bleef.

Meester Deshimaru stichtte een zentempel, de Gendronnière en vele dojo’s overal in Europa. Meester Kosen is opvolger van Meester Deshimaru. Onder zijn leiding beoefent een bloeiende sangha in dojo’s zowel in Europa als in Zuid-Amerika. In Argentinië is de tempel Shobogenji.

In Amsterdam zijn er van het European Zen Center twee dojo's: de Zen Dojo Amsterdam en de Mei Ran Zen Dojo. Elk jaar (meestal in juni) is er een sesshin met Meester Kosen. Ook zijn er sesshins onder leiding van discipelen, zazendagen, zazenochtenden en andere activiteiten.

Er is een dagelijkse intensieve beoefening in beide dojo's. Elke zondag is er een gratis introductie om op eenvoudige manier kennis te kunnen maken met de beoefening. Daarnaast kun je meedoen met een introductiecursus bestaande uit zes maandagavonden om dieper in te gaan op de beoefening van zazen.