Website van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN)

Retraitecentrum Metta Vihara

Westers Hengstdijk

vr 19 jul Hengstdijk, Zeeuws Vlaanderen
Retraitecentrum Metta Vihara

De os achterna, het temmen van de os in meditatie - Intensieve zomerretraite

'Het temmen van de os' is een serie plaatjes uit Japan, 11e eeuw, die uitbeeldt hoe een monnik een wilde os achterna zit, vangt, temt, en vervolgens loslaat. Wij zijn natuurlijk zelf de monnik, en de os is onze geest: eerst wild alle kanten op rennend, daarna kalmer. En uiteindelijk leidt hij ons tot ontwaken. Deze serie plaatjes speelde traditioneel een grote rol in het Zen-boeddhisme, en wij nemen hem deze retraite als leidraad om onze geest te leren kennen, te kalmeren, en uiteindelijk vrij te laten. Met veel meditatie, stilte, en individuele meditatie-gesprekken. Je bent op de vrijdag de 19de juli welkom vanaf 17.00 uur. Om 18.30 is er een maaltijdsoep en het programma begint om 20.00 uur. We eindigen op de 26ste juli rond 11.00 uur. Voor aanmelden klik op de link 'meer' om naar de site van Metta Vihara te gaan.

Meer
za 27 jul Hengstdijk, Zeeuws Vlaanderen
Retraitecentrum Metta Vihara

De verbeelding laten spreken - zomerretraite

Onze verbinding met de wereld bestaat niet alleen uit welke kennis we erover hebben maar ook hoe we erover verwonderd kunnen zijn. Wanneer we de verbeelding ruimte geven, ontstaat er een diepere connectie met onszelf en de wereld om ons heen. We mediteren, reflecteren en we laten de verbeelding spreken. Je bent op zaterdag de 27ste juli welkom vanaf 17.00 uur. Om 18.30 is er een maaltijdsoep en het programma begint om 20.00 uur. We eindigen op de 31ste juli rond 11.00 uur. Voor aanmelden klik op de link 'meer' om naar de site van Metta Vihara te gaan.

Meer
vr 2 aug Hengstdijk, Zeeuws Vlaanderen
Retraitecentrum Metta Vihara

Open meditatiedagen - Verstillen, vernieuwen en verdiepen

Deze dagen zijn bedoeld voor mensen die eerder op retraite zijn geweest, regelmatig mediteren (ook binnen een andere boeddhistische stroming dan Triratna) en die een actieve beoefening hebben. Er is een losse structuur, met gezamenlijke momenten in de ochtend en de avond.
We bieden bijna de hele dag door meditatie sessies aan waar je in- en uit kunt stappen. Er zijn stilte plekken, de weidse ruimte van het Zeeuwse land, een bibliotheek, mogelijkheden voor meditatie gesprekjes (vragen die je mocht hebben over je beoefening en waar we je verder mee kunnen helpen). Er wordt geen uitvoerige (groeps-)instructie gegeven. We gaan ervan uit dat je zelf weet hoe je kunt mediteren en daarin kunt werken. De dagen zijn overwegend in stilte. Je kunt de dag invullen zoals je dat zelf wilt. De open meditatiedagen zijn van 2 augustus tot 11 augustus. De minimum verblijfsduur is 2 nachten. Voor aanmelden klik op de link 'meer' om naar de site van Metta Vihara te gaan.

Meer

Retraitecentrum Metta Vihara

Het retraitecentrum Metta Vihara (= plek van liefdevolle aandacht) biedt een uitgebreid en veelzijdig programma aan voor mensen met en zonder ervaring in meditatie en boeddhisme. Het aanbod varieert van introductieweekenden tot intensieve stilte retraites van 14 dagen. We proberen de visie van de Boeddha te vertalen EN toe te passen in het dagelijks leven.

Het boeddhisme staat bekend als het pad dat wegvoert van pijn en ontevredenheid, en dat leidt naar een levenshouding van liefdevolle aandacht voor de wereld waarin we leven. Boeddhisme is vooral praktisch. Meditatie vormt een essentieel onderdeel en dan met name twee meditaties die door de Boeddha zelf zijn onderwezen: het gewaarzijn van de ademhaling en de meditatie van liefdevolle vriendelijkheid (metta bhavana). Door ze samen te beoefenen hebben ze een versterkende werking: we zitten minder opgesloten in onszelf, ontwikkelen een ruimere visie en leven meer vanuit liefdevolle aandacht. Door op retraite te zijn, weg van onze dagelijkse beslommeringen, en te leren mediteren, gaan we zien dat we een keuze hebben in hoe we op situaties en mensen reageren. En dat is veel waard: we hebben daarmee de kans om ons potentieel aan vriendelijkheid oneindig te ontwikkelen.

Metta Vihara maakt deel uit van de Triratna boeddhistische beweging, een internationale organisatie die over de hele wereld verspreid zit: van Ameland tot Gent, van Berlijn tot Parijs, in Canada, India, Australië.

Sinds de jaren zeventig werden er door Triratna Nederland en Triratna België retraites gegeven op huurlocaties. Het eigen retraitecentrum Metta Vihara opende haar deuren in 2012 en is duurzaam gebouwd met zonnepanelen, warmtepomp, grijswatercicuit, balansventilatie. In 2015 zal het naar alle waarschijnlijkheid energieneutraal werken.

Het is gelegen in de velden van Hengstdijk, een dorpje in Zeeuws-Vlaanderen, bekend om haar weidsheid en vergezichten. Achter het centrum ligt het natuurgebied De Putting - een moerasland waar weidevogels broeden in het voorjaar en vele ganzen foerageren in de winter. Metta Vihara is ook te huur voor boeddhistische groepen en groepen die activiteiten aanbieden op het gebied van mindfulness, yoga, inspiratie en zingeving.