Website van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN)

Retraitecentrum Metta Vihara

Westers Hengstdijk

vr 20 dec Hengstdijk, Zeeuws Vlaanderen
Retraitecentrum Metta Vihara

Winterretraite - ongedwongen mindfulness: van aandacht naar wijsheid

Aandacht en bewustzijn zijn cruciaal voor het bereiken van inzicht, maar een dharma perspectief (‘juist begrip’), is nog belangrijker.
Mindfulness en juist begrip geven ons handvaten om ons te verhouden tot onszelf op een manier die niet méér lijden voor onszelf of anderen veroorzaakt.
De retraite zal voornamelijk in stilte zijn, om introspectie te vergemakkelijken, maar de meeste dagen is er wel input, waarbij het kader van het Satipatthana Sutta wordt gebruikt, de Boeddha’s voornaamste lering over mindfulness. ‘s Avonds doen we eenvoudige rituelen.
Deze retraite is tot en met 29 december.

Het onderricht tijdens de retraite zal voor een groot deel in het engels worden gegeven.

Uncontrived Mindfulness: from Awareness to Wisdom
Awareness is crucial to Insight, but a dharma perspective is even more important. Without 'Right View' informing our everyday perspective, we run the risk of reinforcing 'wrong views'.
Mindfulness and Right View give us tools to relate to ourselves in ways that don't create further suffering for ourselves or others.
The retreat will mainly be in silence to facilitate turning inwards, although most days there will be input, using the framework of the Satipatthana Sutta, the Buddha's primary teaching on Mindfulness. In the evenings there will be simple ritual practice.
The retreat ends on the 29th of december.

Meer

Retraitecentrum Metta Vihara

Het retraitecentrum Metta Vihara (= plek van liefdevolle aandacht) biedt een uitgebreid en veelzijdig programma aan voor mensen met en zonder ervaring in meditatie en boeddhisme. Het aanbod varieert van introductieweekenden tot intensieve stilte retraites van 14 dagen. We proberen de visie van de Boeddha te vertalen EN toe te passen in het dagelijks leven.

Het boeddhisme staat bekend als het pad dat wegvoert van pijn en ontevredenheid, en dat leidt naar een levenshouding van liefdevolle aandacht voor de wereld waarin we leven. Boeddhisme is vooral praktisch. Meditatie vormt een essentieel onderdeel en dan met name twee meditaties die door de Boeddha zelf zijn onderwezen: het gewaarzijn van de ademhaling en de meditatie van liefdevolle vriendelijkheid (metta bhavana). Door ze samen te beoefenen hebben ze een versterkende werking: we zitten minder opgesloten in onszelf, ontwikkelen een ruimere visie en leven meer vanuit liefdevolle aandacht. Door op retraite te zijn, weg van onze dagelijkse beslommeringen, en te leren mediteren, gaan we zien dat we een keuze hebben in hoe we op situaties en mensen reageren. En dat is veel waard: we hebben daarmee de kans om ons potentieel aan vriendelijkheid oneindig te ontwikkelen.

Metta Vihara maakt deel uit van de Triratna boeddhistische beweging, een internationale organisatie die over de hele wereld verspreid zit: van Ameland tot Gent, van Berlijn tot Parijs, in Canada, India, Australië.

Sinds de jaren zeventig werden er door Triratna Nederland en Triratna België retraites gegeven op huurlocaties. Het eigen retraitecentrum Metta Vihara opende haar deuren in 2012 en is duurzaam gebouwd met zonnepanelen, warmtepomp, grijswatercicuit, balansventilatie. In 2015 zal het naar alle waarschijnlijkheid energieneutraal werken.

Het is gelegen in de velden van Hengstdijk, een dorpje in Zeeuws-Vlaanderen, bekend om haar weidsheid en vergezichten. Achter het centrum ligt het natuurgebied De Putting - een moerasland waar weidevogels broeden in het voorjaar en vele ganzen foerageren in de winter. Metta Vihara is ook te huur voor boeddhistische groepen en groepen die activiteiten aanbieden op het gebied van mindfulness, yoga, inspiratie en zingeving.