Website van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN)

Retraitecentrum Metta Vihara

Westers Hengstdijk

vr 10 apr Hengstdijk, Zeeuws Vlaanderen
Retraitecentrum Metta Vihara

A Heart like the Ocean - Een hart als een oceaan

Deze retraite zal voor het merendeel in het Engels zijn vanwege de internationale samenstelling van het team.
Theme:
The Buddha taught the four Brahma Viharas as a means to cultivate a heart which is a transformative resource for ourselves and the world. Through practice we develop qualities of care, openness and solidarity, with which we learn to be in relationship with what is painful and to resonate with joy and beauty. This allows the heart to mature with a wisdom as deep, expansive and fluid as the ocean. These qualities of heart are powerful expressions of an imaginative identification with other living beings, a wise perspective which recognises the profound connection between our own liberation and the liberation of others. This long weekend is an opportunity for anyone 35 and under to come together on retreat and explore the relevance of these teachings to our lives today, through meditation, ritual, dharma talks, discussion and friendship.
the retreat will be till Monday the 13th of April. De retraite duurt tot en met maandag 13 april.

Meer
do 16 apr Hengstdijk, Zeeuws Vlaanderen
Retraitecentrum Metta Vihara

Een tuin creëren in de wildernis

Vanuit de wildernis een tuin creëren, hoe zie je dat vanuit het dagelijks leven?

Ons dagelijkse bestaan kun je zien als een menselijke wildernis. We laten ons makkelijk leiden door de drukte van alledag, handelen veelal vanuit gewoonte, hebben regelmatig een oordeel over onszelf en anderen. Deze gewoontes kunnen leiden tot ontevredenheid, negatieve emoties, fysieke en mentale klachten. Een wildernis gelijk.

Uitgangspunten tijdens deze retraite zijn de leer van de Boeddha en het tuinieren als symbool voor de zoektocht vanuit de “ wildernis”naar de tuin van vriendelijkheid, wijsheid, meditatie en vaardig handelen.

We mediteren samen ( Metta Bhavana en gewaar zijn van de adem), werken met aandacht in de tuin, doen lichaamsgerichte en mindful oefeningen. Er zijn regelmatig stilte momenten en er is een eenvoudig avondprogramma.

Het kan zijn dat vanuit deze wildernis de behoefte ontstaat om op zoek te gaan naar meer wijsheid, vriendelijkheid, inzicht, rust. Een fysiek en mentaal gezondere manier van leven voor jezelf en je omgeving. Je kunt het vergelijken met het aanleggen van een tuin in de wildernis.

De retraite duurt tot zondag 19 april 2020.

Meer
do 21 mei Hengstdijk, Zeeuws Vlaanderen
Retraitecentrum Metta Vihara

Familie weekend; aandacht voor het kleine.

Het mededogen van de Boeddha is groot, omdat hij aandacht heeft voor het kleine. In de drukke beslommeringen van het gezinsleven lopen we vaak voorbij aan het kleine en denken geen tijd er voor te hebben. Op deze familieretraite gaan we oneindig veel tijd maken net door aandacht te schenken aan het kleine. Het zal ons hart wijder maken, blijer, liefdevoller, grenzelozer.

We zullen de woorden van Blake navolgen:
‘De hele wereld zien in een korreltje zand
en een Hemel in een Wilde Bloem
Hou Oneindigheid in de palm van je hand
en zie de Eeuwigheid in een uur.’

En zoals steeds op onze familie weekenden zullen jong en oud samen mediteren, spelen, dauwtrappen, huishouden doen en is er ook een gedeelte in het programma apart voor ouders en kinderen.

De retraite duurt tot 24 mei 2020

Meer

Retraitecentrum Metta Vihara

Het retraitecentrum Metta Vihara (= plek van liefdevolle aandacht) biedt een uitgebreid en veelzijdig programma aan voor mensen met en zonder ervaring in meditatie en boeddhisme. Het aanbod varieert van introductieweekenden tot intensieve stilte retraites van 14 dagen. We proberen de visie van de Boeddha te vertalen EN toe te passen in het dagelijks leven.

Het boeddhisme staat bekend als het pad dat wegvoert van pijn en ontevredenheid, en dat leidt naar een levenshouding van liefdevolle aandacht voor de wereld waarin we leven. Boeddhisme is vooral praktisch. Meditatie vormt een essentieel onderdeel en dan met name twee meditaties die door de Boeddha zelf zijn onderwezen: het gewaarzijn van de ademhaling en de meditatie van liefdevolle vriendelijkheid (metta bhavana). Door ze samen te beoefenen hebben ze een versterkende werking: we zitten minder opgesloten in onszelf, ontwikkelen een ruimere visie en leven meer vanuit liefdevolle aandacht. Door op retraite te zijn, weg van onze dagelijkse beslommeringen, en te leren mediteren, gaan we zien dat we een keuze hebben in hoe we op situaties en mensen reageren. En dat is veel waard: we hebben daarmee de kans om ons potentieel aan vriendelijkheid oneindig te ontwikkelen.

Metta Vihara maakt deel uit van de Triratna boeddhistische beweging, een internationale organisatie die over de hele wereld verspreid zit: van Ameland tot Gent, van Berlijn tot Parijs, in Canada, India, Australië.

Sinds de jaren zeventig werden er door Triratna Nederland en Triratna België retraites gegeven op huurlocaties. Het eigen retraitecentrum Metta Vihara opende haar deuren in 2012 en is duurzaam gebouwd met zonnepanelen, warmtepomp, grijswatercicuit, balansventilatie. In 2015 zal het naar alle waarschijnlijkheid energieneutraal werken.

Het is gelegen in de velden van Hengstdijk, een dorpje in Zeeuws-Vlaanderen, bekend om haar weidsheid en vergezichten. Achter het centrum ligt het natuurgebied De Putting - een moerasland waar weidevogels broeden in het voorjaar en vele ganzen foerageren in de winter. Metta Vihara is ook te huur voor boeddhistische groepen en groepen die activiteiten aanbieden op het gebied van mindfulness, yoga, inspiratie en zingeving.