Website van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN)

Zen Centrum Nijmegen

Zen Heilig Landstichting

wo 6 okt Sonsbeck
Zen Centrum Nijmegen in de Pauenhof

Sesshin 'De vrede van openheid'

Van woensdag 6 tot en met zondag 10 oktober geeft Zen Centrum Nijmegen o.l.v. Dick Sensei weer een echte stilte-sesshin van vier dagen in De Pauenhof in Sonsbeck (D). Het thema is ‘De vrede van openheid‘. We beginnen woensdag om 13.30u met een korte uitleg. De sesshin eindigt zondag 10 oktober om ca. 16.00u. We zorgen ervoor dat iedereen zich thuis kan voelen.
Alle deelnemers hebben een eigen kamer.

Kosten €395,- p.p. Bij aanmelding en betaling voor 1 september 2021zijn de kosten slechts €345,- p.p.

Thema
We onderzoeken wat openheid in ons leven eigenlijk betekent: ‘thuisloosheid’ en wat we aan hindernissen tegen komen als we op zoek gaan naar zowel ons ‘thuis’ als naar deze ‘thuisloosheid’. Geschriften van grote leraren zoals Longchenpa en Dogen zenji zullen ons inspireren.

Tijdens de hele sesshin wordt de stilte in acht genomen, behalve tijdens de dagelijkse dharmapraatjes en het reciteren van soetra’s. Sesshin betekent: in je hart geraakt worden door het aanvaarden van je leven zoals het zich van moment tot moment ontvouwt

Meer

Zen Centrum Nijmegen

Zen is werkelijk zijn waar je bent, zodat je kunt doen of laten wat de situatie van dit moment vergt. Ontdaan van alle franje is dat waar het in zen om gaat. In de praktijk is dat niet eenvoudig, omdat er altijd zoveel is wat je er juist van weerhoudt volledig in het moment te zijn. Zen betekent zoveel als alomvattende concentratie of meditatie en is onlosmakelijk verbonden met het zenboeddhisme, de geleding in het boeddhisme die de nadruk legt op meditatie en aandacht.

Door het ontwikkelen en cultiveren van aandacht, leert zenmeditatie of zazen je om volledig en zonder voorbehoud met alles verbonden te zijn. Met alles wat zich in je voordoet en wat er om je heen gebeurt. Leuk en niet leuk. En dat is dus alles van je eigen leven, inclusief het diepste, existentiële lijden dat ons beroert. Dat is de diepste smaak van zen. Zenmeditatie is de moed en de kracht leren kennen van de ‘zoheid’, noem het aanvaarding. Van daaruit kun je opgewekt het avontuur van de onbeperkte mogelijkheden in je leven aangaan. Zen is daarvoor open doen.

Dick Verstegen (1940) is de zenleraar van Zen Centrum Nijmegen (ZCN). Hij ontving Dharmatransmissie van Niko Sojun Tydeman sensei. Hij heeft een zendo met een eigen aparte ingang aan huis. Er mediteren daar wekelijks 25 mensen. Jong en oud. Zij vormen de Kwan Yin Sangha. In januari en september zijn er introductiecursussen. Het hele jaar door is meditatie mogelijk in doorgaande groepen. In de zomermaanden is er gratis zomer-zitten. Je kunt daarnaast aan de volgende activiteiten deelnemen bij ZCN: Individuele zentraining, zencoaching, personal coaching, retraites (sesshins), Zen en Zingen op Zondagochtend en zenweekends. ZCN werkt samen met zes andere zencentra in Nederland in de Lotus Zen Centra Nederland.