Website van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN)

Zen Centrum Nijmegen

Zen Heilig Landstichting

wo 9 aug Sonsbeck
Pauenhoff

Zomersesshin Zen Centrum Nijmegen - in het teken van verbinding

We leven op elk moment in verbinding – met alles om ons heen. Toch voelen we vaak geen verbondenheid. Wat heb ik te maken met de regen, de zon, de niet altijd even vriendelijke overbuurman of die altijd aanwezige boom in de verte? Met de hond die buiten de supermarkt aan een paal vastzit of die verschrompelende bloem die haar langste tijd gehad heeft? Je kunt het antwoord terugvinden op de muur van een huis in Nunspeet. Daar staat dit gedicht van de onlangs overleden K. Schippers:

Liefdesgedicht
Jij hebt de dingen niet nodig
om te kunnen zien
De dingen hebben jou nodig
om gezien te kunnen worden

Raadselachtig. Dit gaat over verbinding. Wat voor soort verbinding? Wil je hier dichter bijkomen, doe dan vooral mee aan de zomer sesshin van 9-13 augustus in De Pauenhof. A place to be! Daar gaan we met elkaar onderzoeken wat verbinding is en wat het met jou en jouw leven te maken heeft. Dick en Misha doen dat samen als tweegesprekken tijdens de teisho’s en in interactie met alle deelnemers. Maar bovendien is het programma van de sesshin – met zowel veel stilte-meditaties als voldoende pauze om zelf door de tuin te kuieren – een grote oefening in verbinding. Doe je ook mee?

Meer

Zen Centrum Nijmegen

Zen is werkelijk zijn waar je bent, zodat je kunt doen of laten wat de situatie van dit moment vergt. Ontdaan van alle franje is dat waar het in zen om gaat. In de praktijk is dat niet eenvoudig, omdat er altijd zoveel is wat je er juist van weerhoudt volledig in het moment te zijn. Zen betekent zoveel als alomvattende concentratie of meditatie en is onlosmakelijk verbonden met het zenboeddhisme, de geleding in het boeddhisme die de nadruk legt op meditatie en aandacht.

Door het ontwikkelen en cultiveren van aandacht, leert zenmeditatie of zazen je om volledig en zonder voorbehoud met alles verbonden te zijn. Met alles wat zich in je voordoet en wat er om je heen gebeurt. Leuk en niet leuk. En dat is dus alles van je eigen leven, inclusief het diepste, existentiële lijden dat ons beroert. Dat is de diepste smaak van zen. Zenmeditatie is de moed en de kracht leren kennen van de ‘zoheid’, noem het aanvaarding. Van daaruit kun je opgewekt het avontuur van de onbeperkte mogelijkheden in je leven aangaan. Zen is daarvoor open doen.

Dick Verstegen (1940) is de zenleraar van Zen Centrum Nijmegen (ZCN). Hij ontving Dharmatransmissie van Niko Sojun Tydeman sensei. Hij heeft een zendo met een eigen aparte ingang aan huis. Er mediteren daar wekelijks 25 mensen. Jong en oud. Zij vormen de Kwan Yin Sangha. In januari en september zijn er introductiecursussen. Het hele jaar door is meditatie mogelijk in doorgaande groepen. In de zomermaanden is er gratis zomer-zitten. Je kunt daarnaast aan de volgende activiteiten deelnemen bij ZCN: Individuele zentraining, zencoaching, personal coaching, retraites (sesshins), Zen en Zingen op Zondagochtend en zenweekends. ZCN werkt samen met zes andere zencentra in Nederland in de Lotus Zen Centra Nederland.