Website van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN)

Zen Spirit

Zen Arnhem en Groningen, …

di 27 feb Digitaal via 30NOW

Zen Spirit Workshop 'Leven met Sterven - deel 1' via 30NOW

Wat is onze eigen verhouding tot vergankelijkheid en dood? Hoe kunnen we werkelijk aanwezig zijn voor iemand die gaat sterven?”

Deze vragen staan centraal tijdens de workshop ‘Leven met Sterven’ deel I onder leiding van Irène Kaigetsu Kyojo Bakker

We weten maar een ding echt zeker: ieder van ons zal ooit sterven. En daar denken we niet graag aan. Velen van ons zijn ‘als de dood voor de dood’. Geconfronteerd met onze eigen vergankelijkheid of met de dood van dierbaren weten we ons vaak ‘geen raad’.
Ontkenning van onze eindigheid levert echter niet minder angst op. Integendeel: juist het besef dat wij eens ophouden in deze vorm te bestaan kan ons helpen ons leven zoals het is meer te waarderen en ‘ten volle’ te Leven! Het accepteren van de eindigheid van het leven is niets anders dan het accepteren van ons leven zelf!

En als iemand die ons dierbaar is gaat sterven willen we ons niet ‘overmand door onze eigen angsten’ terugtrekken en de stervende alleen laten. We willen hem of haar ook dan, juist dan, tot vriend zijn. Onze eigen angst of de moeite die we zelf hebben om los te laten kan daarbij in de weg staan. Hoe kunnen we er echt zijn voor iemand die zijn of haar dood nadert?

De online cursus ‘Leven met Sterven’ deel 1 wordt voor de vierde keer bij het online platform 30Now gegeven.
Blijkbaar voorziet deze cursus in een grote behoefte, want zowel in februari 2021 als in januari 2022 én 2023 waren er heel veel deelnemers. En de reacties waren unaniem enthousiast.

Op elke donderdag in februari krijg je toegang tot een nieuwe (vooraf opgenomen) lezing, een geleide meditatie, citaten en oefeningen. Elke dinsdagavond daaropvolgend is er een live online bijeenkomst rond het thema van die week (dinsdag 6, 13, 20 en 27 februari).
https://www.30now.nl/leven-met-sterven/

Deel 2 van ‘Leven met Sterven’ wordt alleen op locatie gegeven, namelijk van 25 – 27 oktober in De Poort in Groesbeek met een kleinere groep.

Ook de workshop ‘De Kracht van Vergeving en Verzoening’ van 7 – 10 maart 2024 sluit mooi aan op deze cursus ‘Leven met Sterven’.

 

Meer
do 7 mrt Zen Spirit
Franciscushuis - Denekamp

De Kracht van Vergeving en Verzoening

“Wie niet kan vergeven, sluit zijn hart”. Inyat Khan

Tijdens deze dagen kunnen we ervaren dat vergeving werkelijk een kracht is, die ons hart weer kan openen. En daardoor bevrijden we in de eerste plaats onszelf!
Iemand anders of jezelf vergeven is niet makkelijk en vraagt tijd en moed. Je kunt niet vergeven totdat je dat wilt. En alleen jij weet of en wanneer je kunt vergeven. Dat moet een persoonlijke keus zijn die in vrijheid is genomen. Ook om vergeving kunnen vragen is een proces dat veel kanten heeft en tijd vraagt.
Vergeven is niet het ontkennen, maar juist erkennen wat is gebeurd en daardoor het ‘verhaal’ en de pijn achter je te kunnen laten.
Verzoening met wat is geweest verzacht de pijn die we vaak al lang met ons meedragen. Zowel vergeven als vergeving krijgen werkt bevrijdend. Het helpt om weer anders in het leven te gaan staan, los van bitterheid of wrok.
Naast o.a. (schrijf)oefeningen en geleide meditaties zullen we mediteren en in stilte wandelen. De periodes van stilte hebben een heilzaam effect op een proces van loslaten en opnieuw beginnen, met een geopend hart!

Reacties van enkele deelnemers:
“Ik heb het weekend als intens en bijzonder mooi ervaren. De groep was intiem, openend, veilig en verbonden. Helend en heel leerzaam”


“Ik wil je nogmaals erg bedanken voor het vergevingsweekend. Ik ben voor mijn gevoel echt een andere weg ingeslagen, en ben nog druk bezig dit te bestendigen en uit te breiden. Ik heb zeker belangstelling als je het nog een keer gaat doen!”


“Door wat je vertelde ontstond bij mij meteen al openheid en het vertrouwen om dit proces aan te gaan, o.a. in de schrijfoefeningen. Al met al vond ik het een boeiende en bevrijdende workshop.”

 

 

 

Meer

Zen Spirit

Behalve de wekelijkse Zen Spirit meditatiegroepen in Arnhem, Groningen, Friesland en Rosmalen, zijn er regelmatig zowel korte als langere retraites in Nederland en het buitenland met Irène Sensei. In Arnhem wordt de mediatie op woensdagen geleid door Irène Sensei. In Groningen komt zij maandelijks. Naast de wekelijkse meditatie op dinsdagen heeft de sangha in Groningen een zelfstandig draaiende leesgroep.  De meditatie in Friesland wordt geleid door Eef Yuman Heinhuis en in Rosmalen door Elly Nanshin Kluytmans. Aan beginners wordt aparte introductie aangeboden. Irène Sensei geeft verder trainingen 'Leven met Sterven', Metta, Big Mind-Big Heart en Mindfulness & Compassie.

De rode draad die door Zen Spirit loopt is de houding of geestesgesteldheid, die ons in staat stelt alles wat zich in ons leven aandient met openheid, moed en vertrouwen tegemoet te treden. Soft front, strong back!

Zen Spirit www.zenspirit.nl is in 2004 opgericht door Irène Kaigetsu Kyojo Bakker. Zij studeerde 25 jaar Zen bij Genpo Merzel Roshi, waarvan zeven jaar als monnik in Kanzeon Zen Center in Salt Lake City. Irène Bakker Sensei werd door Joan Halifax Roshi geautoriseerd als zenleraar en zenpriester, in de overdrachtslijn die via Bernie Glassman en Maezumi Roshi terug gaat tot de historische Boeddha. Tot 2010 werkte zij als therapeut met mensen met kanker en had zij tevens een eigen therapeutische praktijk.

Zen Spirit maakt deel uit van de Internationale 'White Plum Asanga' en de 'Zen Peacemakers' en is tevens trainingscentrum voor de 'Peacemakers van de Lage Landen'.

De Boeddhistische Omroep Stichting maakte in 2012 een TV portret over Irène Bakker: “In de geest van zen”.