Website van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN)

Kijk- en leestips

Deze pagina blijft voorlopig in bewerking. In de toekomst vind je hier meer kijk- en leestips.

Televisie

Boeddhistische televisieprogramma's worden vanaf 1 januari 2016 verzorgd door KRO-NCRV onder de programmanaam 'De Boeddhistische Blik'. De programma's zijn terug te zien op de volgende website: www.npo.nl/deboeddhistischeblik/

Internet

De BOS heeft opgehouden te bestaan als omroep. De Tweede Kamer heeft besloten, het is niet anders. De websites van de BOS blijven voorlopig in de lucht. Zie: www.bosrtv.nl en www.bodhitv.nl. Een werkgroep van de vrienden van de BOS, de 'Bodhi Guards' onderzoekt momenteel de haalbaarheid om het internetforum van 'Bodhitv' in aangepaste vorm voort te zetten, gedurende dit onderoek blijft www.bodhitv.nl zeker in de lucht. Mails met aanbod van hulp en suggesties zijn welkom op: vriendenvandebos@boeddhisme.nl.

Boeken

Er zijn twee erkende biografieën van de Boeddha: De historische Boeddha van H.W. Schumann en Boeddha van Karen Armstrong. Een andere Boeddha-biografie verdient het ook zeker om hier genoemd te worden: In de voetsporen van de boeddha, (Old Path White Clouds) van Thich Nhat Hanh.

Als je al een beetje weet welke richting je aanspreekt zijn de volgende boeken ook heel geschikt:
Op zoek naar het hart van wijsheid van Joseph Goldstein en Jack Kornfield (Theravada/Vipassana)
Zen-begin, eindeloos met Zen beginnen van Shunryu Suzuki (Zen)
Mijn leven een bron van vreugde van Mingyur Rinpoche

Voor wie de woorden van de Boeddha in boekvorm wil lezen hebben we in Nederland de beschikking over de onvolprezen vertalingen van de hand van Prof. Rob Janssen en Drs. Jan de Breet van grote delen van de Pali-canon. Zie: de website van Milinda uitgevers.

Vraag en antwoord / FAQ

Voor algemene vragen kun je goed terecht op de website van Buddhanet onder de noemer 'Good Questions, Good Answers':
www.buddhanet.net

Voor ethische vragen is er een uiterst toegankelijke en leesbare website in het Engels, waar rekening gehouden wordt met verschillen tussen boeddhistische tradities. Zie: ethics.buddhist.sg.